Rasbeschrijving abrikozen

Versyl (Sylvercot ®)

Dit nieuwe ras is ontwikkeld door Pepinieres et Vergers Escande “Millet” E.A.R.L. te Saint-Vite (Lot-et-Garonne, Frankrijk) en is rond de eeuwwisseling geïntroduceerd.
De werkelijke naam van dit ras is ‘Versyl’, doch het ras wordt onder de merknaam ‘Sylvercot’ ® in de handel gebracht. Daarom is het ras voornamelijk bekend onder deze merknaam en zal om die reden hierna steeds de merknaam ‘Sylvercot’ ® worden gebruikt, alhoewel ‘Versyl’ dus eigenlijk correcter zou zijn.

‘Sylvercot’ ® is een vroeg tot zeer vroeg rijpend ras, waarvan de vruchten nog iets eerder rijpen dan van het bekende vroeg rijpende ras ‘Orangered’ ®. De vruchten worden volgens de internationale beschrijvingen tamelijk groot, tot circa 70 gram, doch ze worden volgens de eerste ervaringen in FruitLent veel groter: in 2011 haalden we van onze jonge boom een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 120 gram; in 2014 was het gemiddeld vruchtgewicht circa 100 gram en in 2016 circa 150 gram. De grootste vruchten wegen tot 185 gram.

De vruchten hebben een zeer fraai uiterlijk: een weinig behaarde schil, dof geel-oranje van kleur met een bescheiden rode blos. Het zeer stevige lichtoranje gekleurde vruchtvlees heeft een tamelijk goede harmonieuze smaak en een los liggende steen. De vruchten hebben goede bewaar- en transporteigenschappen. Geschikt voor verse consumptie en voor verwerking.

De boom groeit matig sterk en enigszins breed. De bomen hebben opvallend grote bladeren. De bloeitijd valt vroeg tot middentijds. De bloesems zijn gedeeltelijk zelfbestuivend; de vruchtzetting verbetert derhalve na kruisbestuiving. De productiviteit van ‘Sylvercot’ ® is goed.

De boom in FruitLent is in het najaar van 2009 aangeplant en wordt opgekweekt als een palmet-leivorm. De boom is geënt op de zwakker groeiende onderstam ‘Wavit‘ ®. De boom droeg in 2011 voor het eerst vruchten. Omdat van de palmet-leiboom een paar beeldbepalende takken waren afgestorven, is besloten op de gehele boom op 28 juli 2019 te rooien, waardoor ‘Sylvercot’ ® op dit moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is. De vrijgekomen plaats is ingenomen door een boom van de Aprium ® ‘Tasty Rich’.