Extra informatiebox FruitLent

Verouderde druivenrassen

Het assortiment bij tuincentra beperkt zich veelal tot enkele oude (niet-resistente) rassen.

Alhoewel sommige tuincentra inmiddels ook enkele resistente rassen verkopen, zijn dit meestal de wat oudere resistente rassen, die veelal niet met de nieuwste resistente rassen kunnen wedijveren.

Door het sterk verouderde assortiment bij tuincentra hebben de meeste mensen nog een verouderd ras als ‘Boskoop Glory’, ‘Witte van der Laan’ of ‘Rembrandt’ in de tuin staan. Moet deze nu worden gerooid ?

Het ras ‘Boskoop Glory’ (of ‘Glorie van Boskoop’) betreft een oudere kruising met Amerikaanse botanische soorten. Het moet dus worden gezien als een vroege versie van de moderne rassen. ‘Boskoop Glory’ heeft al wel enige resistentie-eigenschappen en heeft tevens de eigenschap dat de druiven vroeg afrijpen. Het ras heeft echter een enigszins afwijkende smaak, namelijk een zwak aardbei- of framboosaroma, welke verwijst naar de Amerikaanse afstamming. Mede daardoor zijn ze niet zo geschikt voor het maken van wijn. Voor verse consumptie wordt de smaak van ‘Boskoop Glory’ door veel mensen echter wel op prijs gesteld, ondanks dat het vruchtvlees wel erg week is. Als de stok u bevalt, is er derhalve geen reden om de ‘Boskoop Glory’ uit uw tuin te verwijderen en te vervangen door een modern ras. Indien u nog geen druivenstok heeft staan, dan is het echter niet aan te bevelen om dit verouderde ras nog aan te planten. Er zijn inmiddels immers betere rassen beschikbaar.

Het ras ‘Witte van der Laan‘ (of ‘Vroege van der Laan‘) wordt ook veel via tuincentra verkocht. Het is een zeer oud ras dat in andere landen onder diverse andere benamingen bekend staat (zoals: ‘Chasselas’, ‘Fendant’ en ‘Weißer Gutedel’). Dit ras is voor ons klimaat eigenlijk niet geschikt: ze rijpt namelijk te laat, waardoor de druiven in de meeste zomers niet goed rijp worden en zuur blijven. Bovendien is dit oude ras zeer vatbaar voor echte meeldauw. Vervangen is derhalve het advies !

Het ras ‘Rembrandt’ is wel resistent tegen meeldauw, doch heeft een zodanig afwijkende foxton-smaak dat ze eigenlijk oneetbaar zijn. Deze is dus meer geschikt voor de sier dan om van te eten. En zelfs voor de sier zijn mooiere rassen beschikbaar. Daar komt nog bij dat ‘Rembrandt’ ook nogal laat rijpt. Vervangen is derhalve het advies !

Dan zijn er nog diverse andere rassen waarvan via tuincentra incidenteel wel plantmateriaal wordt aangeboden, zoals: ‘Precose de Malingre‘, ‘Frankenthaler‘, ‘Riesling‘, ‘Frühburgunder‘ (en andere ‘Pinot Noir‘ selecties), etc.
Soms worden ook oude druivenstokken verkocht die een fraaie grillige vorm hebben. Het gaat hierbij dan om oude opgerooide exemplaren uit wijngaarden elders in Europa, die worden vernieuwd. Met de toenemende internationalisering van de plantenhandel worden ook wel geïmporteerde druivenstokken uit Italië verkocht. In nagenoeg alle hier omschreven gevallen gaat het om ouderwetse rassen zonder meeldauwresistentie, waar u vaak weinig aan heeft omdat ze te laat rijpen.