Rasbeschrijving pompoen

Vegetable Spaghetti - spaghettipompoen

Deze behoort tot de bijzondere groep van spaghettipompoenen. Zoals alle spaghettipompoenen behoort deze tot de botanische soort Cucurbita pepo var. fastigata.

De bijzondere groep van de spaghettipompoenen ontlenen hun naam aan het ongewone vruchtvlees, welke na het koken van de vrucht uiteenvalt in stevige dunne sliertjes die er uit zien als spaghetti. De eerste spaghettipompoenen werden ontdekt en vervolgens verder veredeld in China en Japan. In deze landen is deze bijzondere groente derhalve al langer bekend, doch deze werd in Westerse landen pas vanaf de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw bekend, doordat enkele Westerse zaadfirma’s er zaden van gingen verkopen.

De vrucht van de spaghettipompoen wordt voor consumptie gekookt: zo’n 25 minuten voor de kleinste exemplaren, tot 45 minuten voor de grootste exemplaren. Kleine vruchten worden in zijn geheel gekookt, die echter wel vooraf worden aangeprikt. Grote vruchten vooraf worden gehalveerd, na verwijdering van de zaadkern. De vrucht wordt gekookt totdat de schil zacht aanvoelt.

Na het koken (en indien nog van toepassing: het verwijderen van de zaadkern) worden de strengen vruchtvlees met een vork uit de pompoen getrokken en op een bord gelegd. Alleen de relatief dunne schil blijft dan over. Ondanks dat echte spaghetti qua herkomst niets met deze bijzondere pompoenen te maken heeft, is de gelijkenis tussen de beide soorten voedsel wel zeer frappant te noemen. Net als echte spaghetti zijn de sliertjes van de spaghettipompoen vrij smakeloos en moeten deze -gelijk aan echte spaghetti- met saus op smaak worden gebracht.

Er zijn enkele rassen spaghettipompoenen verkrijgbaar, waar de verder onbenaamde ‘Vegetable Spaghetti’ er één van is. ‘Vegetable Spaghetti’ geeft planten met een rankende groeiwijze , waarbij één plant tot 7 vruchten op kan leveren. Door de rankende groeiwijze wijkt ‘Vegetable Spaghetti’ af van de andere spaghettipompoen ‘Tivoli’, die meer compact groeit.

‘Vegetable Spaghetti’ draagt cremegele gladde ovale vruchten (zo’n 12½ à 16 cm breed x 17½ à 25 cm lang) die ongeveer 1,3 tot 3,0 kg zwaar worden. In goed uitgerijpte toestand zijn de vruchten tot twee maanden te bewaren.

Deze ‘Vegetable Spaghetti’ werd in FruitLent in 2014 voor het eerst getest. Met de andere spaghettipompoen ‘Tivoli’ hadden we al eerder ervaring opgedaan; daarbij stonden we versteld van de gelijkenis met echte spaghetti. Alhoewel de slierten uit deze pompoen heel wat minder calorieën leveren dan echte spaghetti, gebiedt de eerlijkheid om te zeggen dat een bosje spaghetti uit de winkel in het kokende water laten zakken heel wat minder werk oplevert dan het telen plus bereiden van deze bijzondere pompoen…..