Rasbeschrijving pompoen

Uchiki Kuri

Dit ras komt van origine uit Japan en wordt ook wel ‘Oranje Zon’, ‘Red Kuri’, ‘Baby Red Hubbard’ of Hokkaïdo-pompoen genoemd, naar het eiland waar dit type werd gekweekt. Het ras behoort tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

De Japanner Nyoichi Sakurazawa (1893-1966, beter bekend onder zijn westerse naam Georges Oshawa) was in 1957 de eerste die de Hokkaïdo-pompoenen in West-Europa introduceerde in de macrobiotiek. Waarschijnlijk betrof het toen een grijsgroene versie van de Hokkaïdo-pompoen (zie hierboven onder “Blue Kuri”). De oranje gekleurde ‘Uchiki Kuri’ heeft uiteindelijk een belangrijke bijdrage geleverd aan de populariteit van pompoenen voor culinaire doeleinden in West-Europa. De ‘Uchiki Kuri’ wordt op dit moment ook in Nederland commerciëel geteeld. Dit zijn de pompoenen die bijna het gehele jaar rond bij de reform- en natuurwinkels worden aangeboden. Ook bij diverse reguliere supermarkten zijn ze heden ten dage verkrijgbaar.

De rankende planten van de ‘Uchiki Kuri’ groeien gemakkelijk. De relatief kleine oranje vruchten zijn min of meer rond, peer- of rugbybalvormig. Ze wegen 0,75 à 2,5 kilogram en hebben daarmee een handig formaat. Goed uitgerijpte vruchten zijn ongeveer een half jaar houdbaar en hebben ook een hoge sierwaarde. Het stevige oranje vlees heeft een hoge voedingswaarde en is van goede kwaliteit. Van deze pompoen kun je allerlei gerechten maken: zoet, zuur of zout. Ook prima te gebruiken als basis voor goede pompoensoep.

Een eigen samengesteld recept voor zeer smakelijke pompoensoep, dat is gebaseerd op dit pompoenenras, vindt u via de homepage onder RECEPTEN.

Mede door de populariteit van de ‘Uchiki Kuri’ zijn er enkele selecties gemaakt, welke onderling kleine verschillen kunnen vertonen voor bijvoorbeeld de vruchtvorm of het gemiddeld vruchtgewicht. Voorbeelden van deze selecties zijn bijvoorbeeld de rassen ‘Fictor’ en ‘Solor’, welke hierboven worden beschreven.