Rasbeschrijving abrikozen

Toyaco (Tom Cot ®)

Dit ras is ontwikkeld door Thomas K. (Tom) Toyama van de Washington State University (Verenigde Staten) en was aanvankelijk bekend onder kweeknummer ‘PA 7005-8’. Het ras is ontstaan uit een kruising (in 1970) van ‘Rival’ met ‘P63-265’ (deze laatste is een open bestoven zaailing van ‘Goldrich’) en werd daarna in 1974 geselecteerd en vervolgens omstreeks 1989 geïntroduceerd.

Het ras ‘Toyaco’ wordt onder twee merknamen op de markt gebracht: ‘Vick Royal’ ® en ‘Tom Cot’ ®. Het ras is echter met name bekend geworden onder de laatstgenoemde merknaam. Daarom wordt hierna steeds gesproken over ‘Tom Cot’ ® en niet over ‘Toyaco’, terwijl dit laatste eigenlijk correcter zou zijn.

‘Tom Cot’ ® geeft tamelijk kleine tot middelgrote helderoranje langwerpige vruchten (45-60 gram) met rode stipjes op de schil (met name als ze aan de zon zijn blootgesteld). Het oranje gekleurde vruchtvlees is stevig en heeft een uitstekende smaak (erg zoet, enigszins zuur en aromatisch). Rijpt vroeg, gelijk met of zelfs nog iets vroeger dan ‘Orangered’ ® (in Nederland reeds omstreeks begin juli). De vruchten scheuren niet snel. De vruchten hebben goede bewaar- en transporteigenschappen en zijn door de uitstekende smaak met name bedoeld voor verse consumptie.

De bomen van ‘Tom Cot’ ® hebben een krachtige groei met gespreide groeiwijze. De bomen bloeien rijk. Er worden bloesems gevormd op het éénjarige en op het meerjarige hout. De bloesems bloeien vroeg, doch de bloeitijd strekt zich uit over een wat langere periode. Indien er geen vorstschade is opgetreden, is de vruchtbaarheid regelmatig en zeer hoog. Vroeg uitdunnen van de vruchten is in dat geval noodzakelijk om voldoende vruchtgrootte en kwaliteit te verkrijgen. ‘Tom Cot’ ® is zelfbestuivend en is ook geschikt voor de bestuiving van diverse andere abrikozenrassen, mede omdat de bloeiperiode zich uitstrekt over een wat langere periode. De S-allel combinatie van ‘Tom Cot’ ® is S9Sc.

‘Tom Cot’ ® is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige boom, doch is door middel van spleetenting op 15 maart 2009 geënt op de aanwezige boom van de Aprium ® ‘Tasty Rich’. Het doel hiervan was om de bestuiving van de Aprium ® boom te waarborgen. De tak van ‘Tom Cot’ ® droeg in 2011 voor het eerst vruchten, die al eind juni konden worden geoogst. Helaas waaide de boom van de Aprium ® ‘Tasty Rich’ op 14 juli 2011 tijdens een storm om. Daarmee is ook onze tak van ‘Tom Cot’ ® verloren gegaan. Daardoor is ‘Tom Cot’ ® op dit moment derhalve niet langer in de collectie van FruitLent aanwezig.