Rasbeschrijving tomaten

Toronjina (F1-hybride) - oranje cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Enza Zaden uit Enkhuizen en was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘E 20.33026’ en werd omstreeks 2011 geïntroduceerd onder de naam ‘Toronjina’.

Dit F1-hybride ras geeft fraaie ronde oranje gekleurde cherrytomaatjes, die in het onrijpe stadium voorzien van een donkergroene kraag. De vruchten hangen in lange trossen en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 15 tot 20 gram en hebben daarmee het ideale formaat van een cherrytomaat. Zeer goede zoete en tevens intense smaak.
Rijpe vruchtjes zijn weinig gevoelig voor scheuren, maar kunnen toch niet erg lang aan de plant blijven hangen (aangezien ze dan vrij snel zacht worden en gaan verschrompelen).

‘Toronjina’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2018 waren in de hobbykas slechts 41 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van Toronjina’ zijn resistent tegen de volgende ziektes:
– tabaksmozaïekvirus;
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1+2);
– bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum, fysio 1-5);
– waarschijnlijk ook een gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

Daarmee is het pakket ziekteresistenties uitgebreider dan van de andere oranje cherrytomaten ‘Sungold’ en ‘Sunsugar’.

De productieve planten groeien ook iets compacter en gebalanceerder dan van de andere bekende oranje cherrytomaten ‘Sungold’ en ‘Sunsugar’, waardoor deze in de kas iets minder lang worden. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Vanwege het feit dat de vruchtjes van ‘Toronjina’ een kortere houdbaarheid hebben gaat onze voorkeur desondanks toch uit naar het ras  ‘Sungold’.