Rasbeschrijving pruimen

Topgigant Plus

Dit ras werd in het Forschungsanstalt Geisenheim in Geisenheim / Rheingau (Duitsland) onder leiding van professor Helmut Jacob geselecteerd uit een kruising van ‘Cacanska Najbolja’ (ook wel: ‘Cacaks Beste’) met ‘President’. De kruising werd in 1993 gemaakt. De selectie stond aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘P 35-35-1994’ en werd daarna in het begin van deze eeuw geïntroduceerd onder de naam ‘Topgigant Plus’.

Zoals de naam van dit ras al doet vermoeden, geeft ‘Topgigant Plus’ vruchten die zeer groot van formaat worden: gemiddeld 90 tot wel 140 gram zwaar. De grootste vruchten wegen 160 gram. De vruchten zijn van het type kwets, ovaal van vorm en blauw van kleur met sterke waslaag.

De vruchten rijpen omstreeks eind augustus, doch vallen niet heel snel van de boom. Hierdoor kan de oogstperiode worden verlengd, omdat de rijpe vruchten nog even kunnen blijven hangen. De vruchten zijn goed bewaarbaar en transporteerbaar. Ze zijn geschikt voor verse consumptie, doch zijn door hun grote formaat minder geschikt voor het gebruik op taarten en vlaaien.

Het stevige vruchtvlees is sappig, lichtgeel van kleur en heeft een tamelijk goede friszure smaak. Alhoewel de smaak dus niet slecht is, zijn er in dezelfde rijptijd wel andere rassen beschikbaar met een betere smaak.De steen ligt los in het vruchtvlees.

De boom groeit middelsterk tot sterk. Er worden bloesems op het éénjarige en op het meerjarige hout gevormd. De bloesems bloeien middelvroeg en zijn gedeeltelijk zelfbestuivend, zodat de vruchtzetting derhalve verbetert bij kruisbestuiving. De bomen komen na het planten snel in productie, ze dragen redelijk en tamelijk regelmatig. Vruchtdunning kan noodzakelijk zijn.

De boom is weinig vatbaar voor het sharka-virus (Plum Pox Virus = PPV).

‘Topgigant Plus’ is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige boom, doch is door middel van spleetenting op 19 maart 2011 geënt op de reeds aanwezige boom van het ras ‘Wignon’. Daarmee is ‘Topgigant Plus’ onderdeel gaan uitmaken van onze multi-culti pruimenboom. De eerste vruchten van ‘Topgigant Plus’ zijn in 2013 in FruitLent geoogst.