Rasbeschrijving pruimen

Topfirst

Dit ras werd in het Forschungsanstalt Geisenheim in Geisenheim / Rheingau (Duitsland) onder leiding van professor Helmut Jacob geselecteerd uit een kruising van ‘Cacanska Najbolja’ (ook wel: ‘Cacaks Beste’) x ‘Ruth Gerstetter’. De kruising werd in 1992 gemaakt. De selectie stond aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘P 30-111-1993’ en werd daarna in het begin van deze eeuw geïntroduceerd onder de naam ‘Topfirst’.

Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een ras met een zeer vroege rijping. Volgens de gegevens van Geisenheim zou deze zelfs zo’n één à twee weken vóór het bekende vroegrijpende ras ‘Opal’ moeten afrijpen. Wij hebben een tak van ‘Topfirst’ op onze ‘Opal’-boom geënt en we hebben daarbij inmiddels kunnen vaststellen dat ‘Topfirst’ inderdaad veel eerder afrijpt dan ‘Opal’.

De vroegrijpende eigenschap zal zijn geërfd van de kruisingsouder ‘Ruth Gerstetter’. Helaas vallen de rijpe vruchten van ‘Topfirst’ gemakkelijk van de boom; ook dit minder aantrekkelijke kenmerk is afkomstig van de kruisingsouder ‘Ruth Gerstetter’.

‘Topfirst’ geeft middelgrote langwerpige vruchten (gemiddeld 40 tot 55 gram, 38-46 mm) van het type kwets. De vruchten zijn blauw van kleur en hebben een waslaag. Aan de schaduwzijde zijn ze meer roodpaars van kleur.
Doorplukken van rijpe vruchten is gewenst, omdat ze vervolgens snel van de boom vallen.

Het stevige vruchtvlees is sappig, heeft een los liggende steen en is groengeel van kleur. Het vruchtvlees verkleurt donkerder naarmate de vrucht rijper is. Van de steen blijft normaliter een puntje achter in het vruchtvlees. De smaak van het vruchtvlees is op zijn hoogst redelijk. De smaak is derhalve niet uitmuntend, doch bij zeer vroeg rijpende rassen (zoals ‘Topfirst’) moeten meestal concessies worden gedaan op bepaalde eigenschappen. Al met al smaken ze voor een zeer vroeg rijpend ras best goed, mits goed uitgrijpt.

De vruchten kunnen worden gebruikt voor verse consumptie en zijn ook redelijk geschikt voor verwerking. De kracht van het ras zit echter vooral in de zeer vroege rijping, waardoor het pruimenseizoen aan de voorkant kan worden verlengd.

De boom groeit middelsterk en bloeit zeer rijk, waarbij bloesems worden gevormd op het éénjarige en op het meerjarige hout. De bloesems bloeien middelvroeg en zijn zelfbestuivend (al wordt voor een betere vruchtzetting kruisbestuiving aanbevolen). De bomen komen na het planten snel in productie, ze dragen goed en regelmatig. Vruchtdunning is noodzakelijk voor het behalen van voldoende kwaliteit.

De boom is resistent tegen het sharka-virus (Plum Pox Virus = PPV) en ook overigens weinig vatbaar voor ziekten en plagen.

‘Topfirst’ is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige boom, doch is door middel van spleetenting op 26 maart 2012 geënt op de reeds aanwezige boom van het ras ‘Opal’. In FruitLent werd in 2013 voor het eerst een vrucht van ‘Topfirst’ geoogst en de geënte tak droeg in 2014 voor het eerst volop. In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de boom waar ‘Topfirst’ op geënt was in de loop van januari 2022 gerooid. Daardoor is dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.