Rasbeschrijving tomaten

Tomatoberry Garden (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Tokita Seed Company in Japan. Door de Japanners is vervolgens een hele website gebouwd rondom dit tomatenras. Het ras won bij de Fruit Logistica Innovation Award 2008 de derde prijs.

De planten geven een grote productie van bijzonder gevormde rode vruchtjes met het formaat van een grote cherrytomaat, dat wil zeggen: circa 15 tot 20 gram zwaar, doorsnede circa 2½ à 3 cm. De vruchtjes hangen in lange trossen van 15 tot 30 stuks.

De vorm van de vruchtjes is zo bijzonder, omdat deze kegelvorming tot hartvormig zijn. De eerste vruchtjes lopen uit in een stompe punt en zijn dus meer kegelvormig, als een aardbei. De latere vruchtjes lopen meer uit in een punt en zijn dus hartvormig. Schitterend in de salade of als snack !

De vruchtjes hebben een zachte schil en vlezig vruchtvlees met een goede smaak. Ze hebben een hoog suikergehalte en een laag gehalte aan aminozuren. Bovendien hebben ze een hoog gehalte aan lycopeen. De vruchtjes zijn redelijk goed bestand tegen scheuren.

‘Tomatoberry Garden’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes al vroeg tot zeer vroeg rijpen: in 2015 / 2019 waren in de hobbykas slechts 51 / 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van ‘Tomatoberry Garden’ zijn resistent tegen de volgende ziektes:
– tomatenmozaïekvirus;
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1);
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

Het ras heeft overzichtelijke planten die als een stamtomaat groeien, zodat de dieven moeten worden weggenomen.

Dit ras is wat ons betreft een echte aanrader vanwege de productieve planten, de bijzondere vruchtvorm en de prima smaak.