Rasbeschrijving tomaten

Tomatito de Jalapa - rode cherrytomaat

Dit ras zou als wilde tomaat afkomstig zijn uit de bergen van Jalapa in Mexico. Dit laatste begrijpen wij niet, want Jalapa ligt in Guatamala. Mexico heeft wel een plaats die er qua naam op lijkt: Xalapa. Welke van de twee het moet zijn; wij weten het niet !

De ‘Tomatito de Jalapa’ is een kleine cherrytomaat (eigenlijk: bestomaat) met vruchtjes van 3½ à 4 gram zwaar, circa 1 cm in doorsnede, een felrode kleur, zacht sappig vruchtvlees met een goede smaak. De eerste vruchtjes rijpen extreem vroeg.

Volgens verschillende bronnen op internet heeft ‘Tomatito de Jalapa’ een zeer goede resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet bekend op welke resistentiegenen de resistentie is gebaseerd.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De planten groeien als een struiktomaat met kleine bladeren en kleine vruchttrossen. Daarmee is dit ras meer geschikt voor buitenteelt dan voor teelt in een kas. Omdat het een echte struiktomaat is zou deze in de kas erg groot en breed worden en te veel ruimte innemen. Dieven en opbinden is een minder goede optie omdat de opbrengst door de kleine trossen en kleine vruchtjes dan te laag zou zijn. De zaden kiemen vrij traag.

Juist het feit dat je deze als een wilde struik kunt laten uitgroeien maakt dat de opbrengst van de kleine vruchtjes zo goed is, want op alle zijtakken komen zo ongeveer om de 15 centimeter weer een nieuw trosje met vruchtjes. De kroontjes zitten vrij vast aan de trosjes (indien je de vruchtjes met kroontje zou willen oogsten). Het is ook goed mogelijk om rijpe trosjes in zijn geheel te oogsten (als kleine trostomaatjes).

Door het kleine formaat zijn ze erg lekker om zo van de struik te snoepen, maar ook heel geschikt om ze zo in een grote bak sla te gooien. De opbrengst is in absolute zin natuurlijk niet erg groot, omdat de vruchtjes maar klein zijn, maar de planten geven wel vele vruchtjes als deze ongehinderd kunnen uitgroeien.