Rasbeschrijving pompoen

Tivoli (F1-hybride) - spaghettipompoen

Dit F1-hybride ras is omstreeks eind jaren ’80 van de vorige eeuw geïntroduceerd door de Japanse zaadfirma Sakata Seed en behoort tot de bijzondere groep van spaghettipompoenen, die in het Engels ook wel “vegetable spaghetti” worden genoemd. Zoals alle spaghettipompoenen behoort ‘Tivoli’ tot de botanische soort Cucurbita pepo var. fastigata.

De bijzondere groep van de spaghettipompoenen ontlenen hun naam aan het ongewone vruchtvlees, welke na het koken van de vrucht uiteenvalt in stevige dunne sliertjes die er uit zien als spaghetti. De eerste spaghettipompoenen werden ontdekt en vervolgens verder veredeld in China en Japan. In deze landen is deze bijzondere groente derhalve al langer bekend, doch deze werd in Westerse landen pas vanaf de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw bekend, doordat enkele Westerse zaadfirma’s er zaden van gingen verkopen.

De vrucht van de spaghettipompoen wordt voor consumptie gekookt: zo’n 25 minuten voor de kleinste exemplaren, tot 45 minuten voor de grootste exemplaren. Kleine vruchten worden in zijn geheel gekookt, die echter wel vooraf worden aangeprikt. Grote vruchten vooraf worden gehalveerd, na verwijdering van de zaadkern. De vrucht wordt gekookt totdat de schil zacht aanvoelt.

Na het koken (en indien nog van toepassing: het verwijderen van de zaadkern) worden de strengen vruchtvlees met een vork uit de pompoen getrokken en op een bord gelegd. Alleen de relatief dunne schil blijft dan over. Ondanks dat echte spaghetti qua herkomst niets met deze bijzondere pompoenen te maken heeft, is de gelijkenis tussen de beide soorten voedsel wel zeer frappant te noemen. Net als echte spaghetti zijn de sliertjes van de spaghettipompoen vrij smakeloos en moeten deze -gelijk aan echte spaghetti- met saus op smaak worden gebracht.

Er zijn enkele rassen spaghettipompoenen verkrijgbaar, waarvan ‘Tivoli’ inmiddels een bekende is. Dit ras draagt cremegele gladde ovale vruchten (zo’n 15 x 25 cm) die circa 2 kg zwaar worden. In goed uitgerijpte toestand zijn de vruchten enige maanden te bewaren.

Een belangrijk kenmerk van ‘Tivoli’ is de compacte groeiwijze van de planten; deze groeien namelijk struikvormig tot zwak rankend, waardoor de plant qua groeiwijze lijkt op die van een courgette. Door de compacte groeiwijze wijkt ‘Tivoli’ af van de andere spaghettipompoen ‘Vegetable Spaghetti’, die meer rankend groeit.

Eén plant van het ras ‘Tivoli’ levert gewoonlijk slechts 2-3 vruchten op, doch doordat de planten relatief dicht op elkaar kunnen worden geplant, kan toch een behoorlijke opbrengst per oppervlakte-eenheid worden bereikt.

Voor het jaar 1991 won dit ras een award in de “All-American Selections” (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

In FruitLent hebben we ‘Tivoli’ ook geteeld en stonden versteld van de gelijkenis met echte spaghetti. Alhoewel de slierten uit deze pompoen heel wat minder calorieën leveren dan echte spaghetti, gebiedt de eerlijkheid om te zeggen dat een bosje spaghetti uit de winkel in het kokende water laten zakken heel wat minder werk oplevert dan het telen plus bereiden van deze bijzondere pompoen…..