Rasbeschrijving tomaten

Tica

Dit ras is ontwikkeld door Richard Specht van Gärtnerei Piluweri in Müllheim-Hügelheim (Duitsland) en werd omstreeks 2011 op de markt gebracht ten behoeve van biologische teelt in ongestookte kassen en tunnels (of eventueel op beschutte zonnige plaatsen buiten). Het ras is ontstaan uit selectie (inteelt) van de commerciële F1-hybride ‘Pannovy’ van Syngenta Seeds B.V. en is daarmee het zusterras van het elders op deze pagina beschreven ras ‘Pilu’.

Het gaat in het geval van ‘Tica’ om een gewone rode tomaat met ronde tot platronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van zo’n 80 tot 90 gram.

Zowel de smaak als de bewaarbaarheid van de vruchten is goed. De vruchten zijn in het onrijpe stadium lichtgroen van kleur (derhalve zonder donkergroene kraag) en kleuren traag door en zijn dus niet snel overrijp. Ze zijn in het rijpe stadium niet erg gevoelig voor scheuren.

‘Tica’ is een ras waarvan de eerste vruchten middelvroeg rijpen: in 2017 / 2019 / 2020 waren in de hobbykas 66 / 64 / 54 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Zeer geschikt om als trostomaten te oogsten, want de vruchten zitten voldoende vast aan de tros.

De planten van ‘Tica’ zijn resistent tegen de navolgende ziektes:
– tomatenmozaïekvirus;
– bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum, fysio 1-5);
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 0+1).

De planten hebben een middelsterke groeikracht en zijn productief, hebben een wat dichte gewasopbouw (kortere internodiën) en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen. Door de compacte groeiwijze kan zo nodig hier en daar een blad worden uitgedund.

Ondanks dat de vruchten van het zusterras ‘Pilu’ wat vroeger rijpen, vinden wij – alle eigenschappen afwegende – ‘Tica’ de betere van de twee.