Rasbeschrijving witte druiven

Theresa

Ook bekend als ‘Terez’, ‘Teréz’ of ‘R.58’.

Herkomst: Ontstaan uit een kruising (in 1969) van ‘Villard Blanc’ (‘Seyve Villard 12.375’) x ‘Olympia’ door Dr. Sandor Szegedi van het wijnbouwinstituut Kecskemet in Hongarije.

Trossen en bessen: Grote ovale geelgroene bessen (circa 4,0 gram) aan grote tot zeer grote los gevormde trossen. De bessen krijgen bij volledige rijpheid een lichtroze gloed (enigszins zichtbaar op de onderstaande foto’s). De roze kleuring is zodanig licht dat we ‘Theresa’ op deze website hebben ingedeeld onder de witte rassen en niet onder de roze / paarsrode rassen. De bessen hebben een fraaie waslaag. Het vrij stevige vruchtvlees heeft een zeer goede aromatische smaak.
Trossen met een gewicht van 1 kg of meer zijn bij ‘Theresa’ volstrekt normaal. We hebben vernomen dat ‘Theresa’ in staat is om in de kas trossen van een nog veel grotere omvang te genereren. De trossen zouden in uitzonderlijke gevallen tot wel 4 kilogram zwaar kunnen worden en dan ondersteund moeten worden omdat ze anders door hun gewicht van de stok scheuren !
Rijpt voor Nederlandse omstandigheden voor de buitenteelt te laat. Daarom alleen geschikt voor de teelt onder glas.

Groei: Sterke groeikracht met rechtop groeiwijze en geringe diefvorming. De scheuten en de bladstelen hebben paarsrode verkleuring.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw en redelijke resistentie tegen echte meeldauw. Goede winterhardheid.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif voor de teelt onder glas.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘5BB’ (kloon JSV) en is in april 2013 als wortelnaakte plant uitgeplant in onze hobbykas. De stok in FruitLent droeg voor het eerst in 2015 (en dat was één jaar later dan normaliter het geval is).

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij hebben geen ervaring met ‘Theresa’ in de buitenteelt. Daarom kunnen we voor dat doel geen totaalbeoordeling afgeven. Op voorhand staat echter vast dat ‘Theresa’ door de latere rijping niet geschikt is voor buitenteelt in Nederland.
Inmiddels is ons gebleken dat ‘Theresa’ bij de teelt in de kas goed presteert: indrukwekkende trossen met grote bessen met een fraaie waslaag en bovenal een voortreffelijke smaak. Zie de bovenstaande foto’s die in de hobbykas van FruitLent zijn gemaakt.