Rasbeschrijving pruimen

Thames Cross

In Frankrijk ook wel bekend als ‘Prune de Miel‘ (Frans voor “honingpruim”).

Dit ras werd door G.T. (George) Spinks op het Long Ashton Research Station (Bristol, Verenigd Koninkrijk) in 1925 gekweekt uit een kruising van ‘Coe’s Golden Drop’ met ‘Giant Prune’ en werd vervolgens in 1938 geselecteerd.

‘Thames Cross’ geeft zeer grote groengele vruchten die door hun langwerpige vorm qua type lijken op een kwets. Bij volledige rijping kunnen ze aan de zonzijde een lichte roze blos krijgen. Het vruchtvlees is gemiddeld stevig en zeer sappig. Zoals bij alle geelvruchtige rassen, zijn beschadigigen van de schil goed zichtbaar, hetgeen een commerciële beperking oplevert. De vruchten rijpen laat, omstreeks medio september, en zijn met name bedoeld voor verse consumptie.

Elders op internet wordt de smaak omschreven als zoet met een rijk aroma dat wel wordt omschreven als dat van honing. Wij zijn echter van mening dat het zeer sappige vruchtvlees meer waterig van smaak is, zonder een al te opvallend aroma. De eetkwaliteit is naar onze mening derhalve onder de maat. Dit geldt niet voor het vruchtgewicht, want de vruchten hebben met hun vruchtgewicht tot 150 gram per stuk wel een zeer indrukwekkende grootte !

De bomen groeien middelmatig krachtig. De productie vangt al op jonge leeftijd aan. De bloesems bloeien middentijds tot laat en zouden gedeeltelijk zelfbestuivend zijn, zodat de vruchtzetting verbetert bij kruisbestuiving.

‘Thames Cross’ is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige boom, doch is door middel van spleetenting op 19 maart 2011 geënt op de reeds aanwezige boom van het ras ‘Wignon’. Daarmee is ‘Thames Cross’ onderdeel gaan uitmaken van onze multi-culti pruimenboom. De eerste vruchten van ‘Thames Cross’ zijn in 2013 geoogst.