Rasbeschrijving zoete kersen

Techlovan

Dit ras werd ontwikkeld op het Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy in de Tsjechische Republiek, uit een kruising van ‘Van’ met ‘Kordia’. Het ras was aanvankelijk bekend onder het kweeknummer ‘NA 18-21’ en kreeg later de naam ‘Techlovan’. Deze naam is een samenvoeging van de namen van de twee ouderrassen: ‘Techlo’ (een oude benaming voor het ras ‘Kordia’) en ‘Van’. Geïntroduceerd in 1991.

Het ras rijpt middentijds, in de 4-de tot 5-de kersenweek. ‘Techlovan’ geeft zeer grote glanzende donkerrode vruchten met een middellange vruchtsteel. Van alle rassen in de collectie van FruitLent geeft ‘Techlovan’ de grootste vruchten. Het stevige donkerrode vruchtvlees heeft een zeer goede smaak. Helaas zijn de vruchten enigszins gevoelig voor barsten door regen. Gebarsten vruchten zijn veelal wel de smakelijkste.

De boom groeit middelsterk met een kogelvormige kroon, later iets hangend. Horizontale takstand. De productiviteit is redelijk en treedt al op jonge leeftijd in. De bloeitijd valt middentijds, enkele dagen voor ‘Kordia’. De S-allel combinatie is S3S6. Daarmee behoort dit ras tot dezelfde steriliteitsgroep als ‘Kordia’ en ‘Dönissens Gelbe Knorpelkirsche’ en kunnen deze rassen elkaar onderling dus niet bestuiven.

De boom werd in het voorjaar van 2006 in FruitLent geplant en is geënt op de moderne onderstam ‘GiSelA 5‘. De boom droeg in 2009 voor het eerst vruchten, doch de boom in FruitLent is tot nu toe nog niet heel erg productief gebleken. Gemiddeld vruchtgewicht: 13,4 gram (2009), 13,2 gram (2010), 15,6 gram (2011), 14,0 gram (2013), 13,6 gram (2014) en 13,4 gram (2015). De grootste vruchten aan de boom wegen ruim 20 gram per stuk !

In verband met de jaarlijkse aantasting door de Suzuki-fruitvlieg hebben we besloten om afscheid te nemen van onze collectie zoete kersen. Daarom is de boom in de loop van januari 2022 gerooid, waardoor dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.