Rasbeschrijving meloenen

Tasty Bites (F1-hybride) - type Tania

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door DP Seeds (D. Palmer Seed Co.) in Yuma (Arizona, USA) en kwam rond 2008 op de markt. Het is een tussentype tussen het in de Verenigde Staten bekende “Ananas”-type (niet te verwarren met onze Nederlandse ‘Oranje Ananas’) en het uit Frankrijk afkomstige “Charentais”-type. Door de veredelaar wordt het ras ‘Tasty Bites’ ook wel aangeduid als een zelfstandig type: het “Tania”-type.

Het ras ‘Tasty Bites’ valt op door de kleine ovaalronde vruchten die een formaat bereiken van slechts ongeveer 0,45 tot 0,75 kilogram per stuk. De vruchten zijn dus van een handzaam formaat en bedoeld voor één à twee personen. De schil wordt in het rijpe stadium oranjegeel tot oranjebruin van kleur en is voorzien van een sterke netvorming. De vruchten hebben een kleine zaadholte met daaromheen zeer stevig oranje gekleurd vruchtvlees met een dikke groene rand onder de schil. Het vruchtvlees heeft een zeer zoete en aromatische smaak.

Rijpe vruchten laten gemakkelijk los van de plant, waardoor bij een staande teelt regelmatig oogsten noodzakelijk is. Rijpe vruchten zijn zeer stevig en mede daardoor goed bewaarbaar.

Alhoewel het vruchtvlees oranje van kleur behoort te zijn, schijnt het soms voor te komen dat er enkele planten tussen kunnen zitten met groen of wit gekleurd vruchtvlees. Dit is een teken dat de inteeltlijnen waar deze hybride van gemaakt is nog niet helemaal stabiel zijn, zodat verwacht mag worden dat dit “probleem” zich heeft opgelost naarmate het ras langer op de markt is.

De planten zijn zeer vruchtbaar en zijn resistent tegen echte meeldauw fysio 1, tegen de bladvlekkenziekte die veroorzaakt wordt door Alternaria cucumerina en tegen Fusarium oxysporum f.sp. melonis fysio 1 en 2.

‘Tasty Bites’ groeide in 2015 voor het eerst in FruitLent.