Rasbeschrijving abrikozen

Tardicot

De exacte herkomst van het nieuwe ras ‘Tardicot’ is ons nog niet helemaal helder. Er zijn bronnen die aangeven dat het een toevalszaailing van onbekende herkomst betreft, die zou zijn gevonden door Giuseppe Battistini (Forlì-Cesena, Italië). Daarnaast wordt dikwijls beweerd dat het om een mutant zou gaan van het bekende laatrijpende Franse ras ‘Bergeron’ en dat ‘Tardicot’ zelf ook uit Frankrijk zou komen. Mocht u nadere informatie hebben over de exacte herkomst, dan is deze informatie welkom (e-mail).

De vruchten zijn middelgroot tot groot (gemiddeld 75 gram, met de grootste vruchten tegen de 100 gram), breedrond tot iets ovaal, oranje gekleurd met een rode blos en veel rode spikkels op de plaats waar ze aan de zon zijn blootgesteld. Het vruchtvlees is stevig en heeft een zeer goede kwaliteit, maar is wel wat aan de droge kant. De vruchten rijpen ten opzichte van andere rassen pas laat tot zeer laat: in Nederland pas omstreeks medio augustus. Daarmee is dit ras interessant voor de verlenging van het abrikozenseizoen. Mede door het stevige vruchtvlees zijn de vruchten goed bewaarbaar en goed transporteerbaar.

De bloesems zijn iets kleiner dan van de meeste andere rassen en kunnen er met name bij jongere bomen wat ielig uit zien. Wat belangrijker is: ze bloeien laat en zijn zelfbestuivend. In de buitenlandse teeltgebieden staat ‘Tardicot’ bekend als één van de minst nachtvorstgevoelige rassen.

De boom groeit middelsterk tot sterk en heeft een stijle groeiwijze, waarbij de neiging bestaat dat de oudere takkken verkalen. De boom vormt ook moeilijk fraai kort vruchthout. De stijle groeiwijze zorgt ervoor dat met name bij jonge bomen veel aandacht moet worden geschonken aan een goede vormsnoei. Vertakking van de boom kan bevorderd worden door jonge scheuten gedurende de groei te toppen. Een goede vertakking is noodzakelijk, aangezien anders ook de productiviteit zal achterblijven. De jonge groeitoppen in de scheuten zijn niet zo fraai rood gekleurd als bij veel andere abrikozenrassen.

De boom in FruitLent is geënt op onderstam ‘Rubira‘ en is in oktober 2010 als containerboom uitgeplant. De eerste vruchten zijn in 2011 geoogst. We hebben de ervaring van de productiviteit ten opzichte van andere rassen wat achter blijft; dit zal te maken hebben met de moeizame boomvorm. Ook hebben we de ervaring dat vaak niet alle gezette vruchten uiteindelijk oogstbaar blijken te zijn; ‘Tardicot’ blijkt bij ons namelijk regelmatig last te hebben van voortijdige vruchtval, of van rottende vruchten als gevolg van regenval in augustus.