Rasbeschrijving kornoeljekersen

Szafer

Ook bekend als ‘Shaver’.

Pools ras dat is geselecteerd in het Arboretum Bolestraszyce. Het is een zaailing, afkomstig van zaden van een struik uit de negentiende eeuw die groeit in Nationaal Park Roztoczańskiego. Genoemd naar de Poolse plantkundige Władysław Szafer (1886-1970), professor en directeur van de Botanische tuin en het Botanisch Instituut van de Universiteit Jagielońskiego in Krakau.

Zeer goede variëteit die goed smakende peervormige zeer donker gekleurde vruchten draagt (circa 3 gram, circa 25 mm lang) met een zeer hoog vitamine C gehalte (58 mg per 100 gram), een zeer hoog suikergehalte (16%) en een gemiddeld pectinegehalte. Het aandeel van de steen bedraagt ongeveer 14%. De vruchten rijpen vanaf eind augustus. Dit ras heeft vervolgens een zeer lange en constante oogstperiode, die een periode van circa 1½ maand bestaat. De vruchten hebben een universele geschiktheid voor verse consumptie, likeur, sap en andere vormen van verwerking. Ook zijn ze door hun donkere kleur ook geschikt als kleurstof voor andere verwerkte producten.

Gemiddelde groeikracht met een brede conische kroonvorm.

Sinds eind oktober 2015 is in FruitLent een boompje van het ras ‘Szafer’ aanwezig. Deze is op 27 februari 2016 op een definitieve plek in het siertuingedeelte uitgeplant.