Rasbeschrijving tomaten

Sunviva - gele cocktailomaat

Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de “Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung” van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt.
Het ras is in 2017 geïntroduceerd met een zogenaamde “Open source licentie”. Deze vorm van licentieovereenkomst werd gelijk met ‘Sunviva’ geïntroduceerd, waarbij wordt geacht dat degene die zaden of planten van ‘Sunviva’ verkrijgt de gratis licentieovereenkomst accepteert, inhoudende dat het iedereen vrij staat om de open-source rassen te gebruiken (kweken, vermenigvuldigen, verder ontwikkelen). Bovendien mag niemand de zaden of de daaruit verkregen doorontwikkelingen privatiseren door middel van octrooi of kwekersrecht. Elke ontvanger wordt geachte dezelfde rechten en plichten over te dragen aan toekomstige gebruikers van de zaden en daaruit verkregen doorontwikkelingen. De exacte licentievoorwaarden zijn te vinden op Opensourceseeds.

‘Sunviva’ geeft gele vruchten in het formaat van een grove cherrytomaat (circa 20 gram) die in fraaie korte trossen aan de plant hangen. Door het wat grotere formaat, delen we ze liever in bij de cocktailtomaten dan bij de cherrytomaten.

De eerste vruchten rijpen vroeg. De sappige felgele vruchten hebben een goede smaak met een goed aroma.

‘Sunviva’ is één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke genen de resistentie in ‘Sunviva’ is gebaseerd. Volgens Duitse testresultaten zou de resistentie zeer hoog zijn.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De planten hebben een zeer sterke groeikracht met een losse opbouw. De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Door de sterke groeikracht kunnen de planten ook met meer hoofdtakken worden opgekweekt.

Zaden van ‘Sunviva’ zijn al in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras moet nog in een nader te bepalen seizoen worden getest (waarschijnlijk in 2021).