Rasbeschrijving tomaten

Sunpeach (F1-hybride) - roze cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is net als de beroemde ‘Sungold’ ontwikkeld door Tokita Seed Company uit Japan en wordt ook wel aangeduid als ‘Sun Peach’. Het ras kwam omstreeks 2010 op de markt.

Dit F1-hybride ras geeft uniforme donkerroze glanzende cherrytomaatjes met een ronde tot ovaalronde vorm. De vruchtjes hangen in lange trossen aan de plant en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 15 tot 22 gram. De vruchtjes hebben in het onrijpe stadium een fraaie bleekgroene kleur (dus zonder donkergroene kraag). Dunne schil. Weinig gevoelig voor scheuren. Het zeer sappige vruchtvlees heeft een goede textuur, een laag zuurgehalte en een zeer zoete smaak.

Alhoewel ‘Sunpeach’ tot dezelfde familie behoort als ‘Sungold’, hebben de vruchtjes niet dezelfde pikante smaak. Dit komt doordat het zuurgehalte lager is, waardoor bij ‘Sunpeach’ de zoetheid overheerst.

‘Sunpeach’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes vroeg rijpen (ongeveer 5 dagen na ‘Sungold’). In 2015 / 2018 / 2019 / 2020 waren in de hobbykas slechts 55 / 46 / 55 / 48 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Over de resistenties van ‘Sunpeach’ zijn niet alle bronnen eenduidig. Alle bronnen zijn het er over eens dat ‘Sunpeach’ resistent is tegen tabaksmozaïekvirus, dus dat zal ongetwijfeld correct zijn. Daarnaast zijn er diverse bronnen die beweren dat ‘Sunpeach’ ook resistent is tegen de bladvlekkenziekte die veroorzaakt wordt door Cladosporium fulvum. Aan de hand van de ervaringen in FruitLent, hebben we de indruk gekregen dat ‘Sunpeach’ inderdaad resistent is tegen Cladosporium fulvum, aangezien de planten in 2015 en in 2019 in onze hobbykas niet door deze ziekte werden aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.

De planten zijn groeikrachtig en productief. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Er worden niet extreem veel dieven gevormd, zoals bij bepaalde cherrytomaten soms het geval kan zijn.

Eén van de favorieten in FruitLent, vanwege het zeer fraaie uiterlijk (kleur en uniformiteit), de zeer goede smaak, de vroege rijping en de gunstige groeikenmerken van de plant.