Rasbeschrijving tomaten

Sungella - oranje cocktailtomaat

Dit ras werd in 2002 geïntroduceerd door Thompson & Morgan in Engeland. Het zou gaan om een gestabiliseerde kruising tussen ‘Sungold’ (F1-hybride) en waarschijnlijk ‘Tangella’.

Geeft ronde oranje tweehokkige vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 35 à 40 gram (3 à 5 cm doorsnede). Met dit formaat gaat het derhalve om een grote cocktailtomaat. Wordt wel gezien als het grotere zusje van ‘Sungold’. Goede smaak met een goede zoet-zuurbalans en een goed aroma. Net als de kruisingsouder ‘Sungold’ zijn de vruchten enigszins gevoelig voor scheuren.

De eerste vruchten van ‘Sungella’ rijpen al vrij vroeg: in 2013 waren in de hobbykas 68 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De productieve planten hebben een open gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Net als bij ‘Tangella’ zijn de bloemen ten opzichte van andere rassen iets donkerder van kleur (donkergeel tot oranje). Ook voor de overige kenmerken vinden we dat deze veel lijkt op ‘Tangella’ (en dus niet zo veel op ‘Sungold’).