Rasbeschrijving pawpaw

Sunflower

Dit ras werd in 1970 in Chanute, Kansas (Verenigde Staten), in het wild geselecteerd door de heer Milo Gibson.

De grote vruchten hebben een geelgroene huid, botergeel vruchtvlees en weinig zaden. Goede smaak. Het ras wordt gerapporteerd als geheel of gedeeltelijk zelfbestuivend.

Tot nu toe hebben we in FruitLent geen geluk gehad met onze boom van ‘Sunflower’. In het voorjaar van 2008 plantten we een boompje als kluitplant. Deze vertoonde een slechte hergroei. Daardoor besloten we om in het najaar van 2008 meteen een nieuwe boom te planten die als containerplant was opgekweekt. Deze boom ging goed aan het groeien en gaf in het voorjaar van 2009 zelfs voor het eerst al twee bloemen (doch zette nog geen vruchten). Helaas knakte deze boom af bij heftige wind in de zomer van 2010. Daardoor is besloten om in het najaar van 2010 een nieuwe containerboom op dezelfde plek uit te planten. Deze vertoonde in 2011 een matige tot redelijke hergroei, doch ging in 2012 alsnog kwijnen. Daardoor besloten we om in de nazomer van 2012 wederom een nieuwe containerboom op dezelfde plek uit te planten. Dit is dus de vierde ‘Sunflower’ boom die in relatief korte tijd werd aangeplant op dezelfde plaats. Onze laatst geplante jonge boom van ‘Sunflower’ blijkt in 2014 al zijn eerste vruchten te hebben gezet, welke in het najaar van 2014 konden worden geoogst.

Bovenstaand verhaal over het steeds opnieuw moeten planten van een boom heeft natuurlijk niets te maken met het ras ‘Sunflower’, dus dat is geen reden om dit ras niet te kiezen, maar het verhaal benadrukt wel de eigenschap dat pawpaw-bomen na verplanten soms moeilijk willen hergroeien en gevoelig zijn voor breuk door wind.

Onze boom van ‘Sunflower’ is in het najaar van 2015 uit onze collectie verwijderd. Dit had er niets mee te maken dat we het ras niet goed genoeg vinden, volgens buitenlandse gegevens is het immers één van de betere, doch had er alles mee te maken dat we in het najaar van 2015 een boom van het exclusieve Amerikaanse ras ‘Susquehanna’ konden bemachtigen. Deze kans wilden we natuurlijk niet laten lopen, dus besloten om de nog kleine ‘Sunflower’ om te wisselen in een ‘Susquehanna’.

De bovenstaande foto is gemaakt tijdens het bezoek aan de pawpaw-boomgaard van Domenico Montanari in Faenza (Emilia-Romagna, Italië). Zie onder Agenda & Nieuws.