Rasbeschrijving tomaten

Sunchocola (F1-hybride) - bruine cocktailtomaat

Dit F1-hybride ras is net als de beroemde ‘Sungold’ ontwikkeld door Tokita Seed Company uit Japan. Het ras kwam omstreeks 2012 op de markt.

Zoals de naam van het ras al aangeeft, worden de vruchten van ‘Sunchocola’ in het rijpe stadium bruin van kleur. Ze hebben een gemiddeld vruchtgewicht van 25 tot 30 gram en zijn daarmee voor een cherrytomaat aan de grote kant. In feite kwalificeren ze daardoor meer als een cocktailtomaat.
De vruchten hangen in trossen van 8 tot 12 stuks aan de plant. Het stevige vruchtvlees heeft weliswaar een goede smaak, doch mist naar onze mening de specifieke smaak van cherrytomaten en haalt al helemaal niet de zoetheid van bijvoorbeeld ‘Sungold’.

‘Sunchocola’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes tamelijk vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 53 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. De vruchten zijn aanvankelijk behoorlijk stevig, doch kunnen de stevigheid vrij snel na de oogst verliezen.

De planten van ‘Sunchocola’ zijn resistent tegen tomatenmozaïekvirus.

De planten hebben een middelsterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.