Rasbeschrijving tomaten

Sugar Drop - oranje cherrytomaat

Ook bekend als ‘Sugar Drop Cherry’.

Het ras ‘Sugar Drop’ is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA). Voor de ontwikkeling van dit ras gebruikten zij wilde tomaten, die werden ingekruist vanwege de smaakeigenschappen. Het heeft J & L Garden Seeds wat tijd gekost om dit ras stabiel te krijgen. Er zijn vervolgens van ‘Sugar Drop Cherry’ in de zomer van 2012 voor het eerst enkele zaden uitgegeven voor teeltseizoen 2013.

Deze cherrytomaat geeft vruchtjes met een fraaie oranje kleur. Ze zijn enigszins kegelvormig (met een lengte van ongeveer 1,6 cm) en lopen aan het uiteinde dus uit in een stompe punt. De vruchtjes bevatten weinig zaden. Volgens de beschrijving van J & L Garden Seeds zou het hier gaan om een ware smaakdoorbraak. Zij denken met dit ras de zoetste cherrytomaat te hebben ontwikkeld die op dit moment op de markt is.

In 2013 testten wij voor het eerst een plant van ‘Sugar Drop Cherry’ in FruitLent. De vruchtjes van onze plant waren vrij klein en meer rond dan kegelvormig. De smaak was weliswaar goed, doch om te spreken van een ware smaakdoorbraak vinden we toch echt overdreven….  De eerste vruchtjes rijpten vroeg: 61 dagen na het planten. De kroontjes van rijpe vruchtjes laten gemakkelijk los van de plant. We hebben verder geconstateerd dat de vruchtjes aan de plant niet erg lang houdbaar zijn; als eenmaal gerijpte vruchtjes langer aan de plant blijven hangen, dan schrompelen ze vrij snel in.

De planten hebben volgens de omschrijving van J & L Garden Seeds een zeer sterke groeikracht, waardoor ze volgens hen iets meer ruimte kunnen vragen dan andere rassen. Naar onze ervaring is de groeikracht echter redelijk beheerst en heeft de plant een nette open groeiwijze zonder veel ongewenste diefvorming. De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Alles overwegende geven wij voor oranje cherrytomaten toch meer de voorkeur aan rassen als ‘Sungold’, ‘Sunsugar’ en ‘Toronjina’.