Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Suffolk Red - pitloos

Ook bekend als ‘NY 21.572’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising (in 1935) van ‘Fredonia’ x ‘Russian Seedless’ (‘Kishmish Chernyi’), uitgevoerd aan het Önologie-instituut van de Cornell University in Geneva in de staat New York (USA). In 1972 geïntroduceerd.

Trossen en bessen: Kleine tot middelgrote zeer lichtroze ronde bessen (circa 1,9 gram) met dunne schil aan langwerpige middelgrote los gevormde trossen. De kleur van de bessen is donkerder naarmate de bessen meer door de zon worden beschenen. De trossen zijn niet altijd mooi gelijkmatig gezet en de omvang van de trossen is -mede daardoor- soms te beperkt. De trossen breken gemakkelijk en de bessen beschadigen ook gemakkelijk tijdens transport. Rijpt vanaf half oktober. De bessen worden erg zoet (tot 21% Brix) en hebben een licht aardbeiaroma. Dit is een lichte zogenaamde foxton-bijsmaak die verwijst naar de Amerikaanse voorouders. Desalniettemin wordt de smaak van ‘Suffolk Red’ door de meeste mensen als zeer positief ervaren.

Groei: Sterke groeikracht met groeiwijze rechtop tot half-rechtop en middelmatige diefvorming. De stokken lopen in het voorjaar wat later uit. De productiviteit is matig tot redelijk; wij hebben de ervaring dat de productiviteit en ook de trosomvang duidelijk toeneemt naarmate de stok ouder wordt.

Ziekten: Matige resistentie tegen valse meeldauw en goede resistentie tegen echte meeldauw. Bij een erg grote opbrengst kan de houtafrijping tegenvallen en is de winterhardheid minder. Doordat de vruchtbaarheid van dit ras soms wat minder is, is echter meestal geen sprake van een erg grote opbrengst en is trosdunning derhalve meestal niet nodig. Het ras is gevoeliger voor misbloei (slechte vruchtzetting onder slechte omstandigheden).

Gebruik: Geschikt als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam en in het voorjaar van 2006 in de hobbykas geplant. Deze droeg in 2007 voor het eerst enkele vruchten. In de hobbykas rijpt ‘Suffolk Red’ al in september. De bijgevoegde foto’s zijn derhalve gemaakt in de kas. De bessen kleuren in de kas slechts lichtroze. Onder andere omstandigheden zullen ze donkerder kleuren.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Suffolk Red’ ten opzichte van de overige pitloze rassen als REDELIJK. De smaak is weliswaar zeer goed, doch de vruchtbaarheid is wat minder (met name in de eerste jaren) en rijpt deze aan de late kant.