Rasbeschrijving tomaten

SteakHouse (Gigantomo) (F1-hybride) - rode vleestomaat

Het F1-hybride ras ‘SteakHouse’ is omstreeks 2013 geïntroduceerd door Burpee Home Gardens (Philadelphia, USA). Inmiddels wordt deze ook via diverse andere zaadfirma’s op de markt gebracht.

Deze tomaat staat in de USA bekend onder de oorspronkelijke naam ‘SteakHouse’, doch wordt in Europa verkocht onder de naam ‘Gigantomo’.

Dit ras wordt door Burpee aangeprezen vanwege zijn zeer grote rode vleestomaten en zou daarmee behoren tot de grootste vleestomaten ter wereld. 500 tot 1.500 gram voor de grootste vruchten zou vrij normaal zijn. De breedgeschouderde en licht geribde vruchten zouden daarnaast een goede smaak hebben. Wij gaan vaststellen of deze claims juist zijn.

Volgens andere informatie op internet, bevatten de vruchten weinig zaden en sap, heeft het vruchtvlees een goede zoete smaak met een relatief laag zuurgehalte en is er een groot verschil in grootte tussen de grootste en de kleinste vruchten aan de plant. Zoals vaak het geval is bij extreem grote vleestomaten, zijn de grootste vruchten niet altijd even fraai gevormd. In wedstrijden behaalde de grootste vruchten een gewicht van bijna 2 kg per stuk. Mocht u het geluk dat de planten dergelijke grote vruchten dragen, vergeet deze dan niet te ondersteunen !

De planten van ‘SteakHouse’ groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Met de geclaimde vruchtgrootte worden er uiteraard niet heel veel vruchten per plant gevormd en is het vaak beter om maar één of enkele vruchten per vruchttros aan te houden.

Over de resistenties van ‘SteakHouse’ is niet veel gepubliceerd. Volgens sommige bronnen op internet zou deze resistent zijn tegen verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae) en tegen Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1).

Zaden van dit ras zijn in de collectie van FruitLent aanwezig en het ras is in 2018 voor het eerst getest in onze hobbykas. Daarbij bleek de kop al snel uit de plant te groeien en de plant eindigde in een grote bloemtros. We vragen ons af of dit een eigenschap is van ‘SteakHouse’ of dat we misschien de verkeerde zaden geleverd hebben gekregen. Later in het seizoen konden we toch nog één grote vrucht van circa 465 gram oogsten (zie bijgevoegde foto).