Rasbeschrijving tomaten

Starfire Isis - rood-gele cherrytomaat

Het ras ‘Starfire Isis’ is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA). Er zijn van ‘Starfire Isis’ in de zomer van 2012 voor het eerst zaden uitgegeven voor teeltseizoen 2013.

‘Starfire Isis’ is een wat grotere cherrytomaat met een heel bijzondere kleurstelling. De vruchtjes hebben namelijk een goudgele basiskleur met een rode verkleuring, welke verkleuring in strepen samen komt aan de onderzijde van de vruchtjes.

Normaliter zouden de vruchtjes van dit ras een ronde vorm moeten hebben, doch de eerste plant die wij in 2013 in FruitLent hebben getest, bleek peervormige vruchtjes te dragen. Doordat onze plant daarmee iets afwijkt van de beschrijving van J&S Garden Seeds, nemen we aan dat het ras bij de uitgifte van de zaden in de zomer van 2012 nog niet helemaal stabiel was.

De vruchtjes hebben in het onrijpe stadium enkele donkergroene lengtestrepen. Veel vruchtjes verkrijgen in het volledig rijpe stadium de bovenbeschreven rode verkleuring die in strepen samenkomt aan de onderzijde van de vruchtjes. De kroontjes van de rijpe vruchtjes zitten vrij vast aan de plant, waardoor het eenvoudiger is om de vruchtjes zonder kroontje dan met kroontje te oogsten. Afknippen van de vruchtjes is dus aan te bevelen indien de kroontjes voor het fraaiste uiterlijk van de vruchtjes behouden moeten blijven.

De eerste vruchtjes van ‘Starfire Isis’ rijpen vroeg: in 2013 waren in de hobbykas 65 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De vruchtjes hebben een zoete smaak, doch smaken naar onze mening minder excellent dan veel andere cherrytomaten; het ras is dus meer voor het bijzondere uiterlijk dan voor de smaak bedoeld.

De planten hebben een forse en bossige groeiwijze met grove bladeren, een grove stam en sterke wortels. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Volgens mededeling van Lee Goodwin, bereikt dit ras wat later in het seizoen zijn volle potentie.

Op de bovenstaande foto’s de vruchtjes van de door ons geteste plant. Met deze peervormige vruchtjes voldoet onze plant dus niet helemaal aan de oorspronkelijke beschrijving van J&S Select Seeds.