Rasbeschrijving kiwi's

Soreli

‘Soreli’ is een vroegrijpende en grootvruchtige geelvlezige kiwi die behoort tot de soort Actinidia chinensis. Het ras is tetraploïd (2x = 4x = 116).

Het ras is ontstaan uit een kruising die in 1997 werd gemaakt door Raffaele Testolin en Guido Cipriani van de University of Udine (Italië) tussen de selecties met de aanduidingen ‘A137’ en ‘ A134.41’. De eerstgenoemde betreft een vrouwelijke selectie van onbekende herkomst die in Italië werd geïntroduceerd vanuit China. De laatstgenoemde betreft een mannelijke selectie die werd verkregen als een open bestoven zaailing van het ras ‘Zao Xian’ (ofwel ’79-05′), een vrouwelijk ras dat is verspreid in de provincie Guangdong (China).

Uit de genoemde kruising werden een aantal zaailingen geselecteerd, waarvan de selectie met de voorlopige kwekersaanduiding ‘Ac 171.76’ in 2008 werd geïntroduceerd onder de naam ‘Soreli’, hetgeen “zon” betekent in de locale Friuli-taal van Noordoost-Italië.

‘Soreli’ is één van de weinige rassen in de kiwi-aanplant van FruitLent welke tot de botanische soort Actinidia chinensis wordt gerekend.

Omdat het een nieuw ras betreft, bestaat er in Nederland nog weinig teeltervaring mee. Volgens Italiaanse gegevens lopen de knoppen van de struiken gelijk met, tot ongeveer één week eerder uit dan die van het klassieke ras ‘Hayward’. De vruchten rijpen echter al ongeveer één maand eerder. Daardoor behoort ‘Soreli’ tot de weinige rassen waarvan het in Nederland mogelijk is om rijpe vruchten rechtstreeks van de plant te oogsten.

De vruchten zijn groot (100 gram of meer), hebben een lang-ovale en regelmatige vorm en hangen aan relatief lange stelen aan de plant. De vruchthuid is bruin van kleur en is weinig behaard. Het vruchtvlees is heldergeel van kleur en heeft een goede aromatische smaak met een goede zoet-zuur balans. Het vruchtvlees is wat zachter en de houdbaarheid is mede daardoor wat beperkter dan van het beroemde ras ‘Hayward’.

De planten groeien niet buitengewoon krachtig en zijn zeer productief. Sterke vruchtdunning is gewenst. De bloemen zijn alleenstaand en bloeien zeer vroeg; eerder dan die van de klassieke mannelijke rassen van Actinidia deliciosa. De bloesems zijn iets kleiner dan van de Actinidia deliciosa-rassen.

Door de vroegere bloei, zijn de klassieke mannelijke rassen van Actinidia deliciosa (zoals ‘Matua’) niet geschikt voor de bestuiving van ‘Soreli’. Voor de bestuiving van ‘Soreli’ wordt daarom aanbevolen om vroeg bloeiende mannelijke rassen van de soort Actinidia chinensis te gebruiken. De Italianen adviseren daarvoor het mannelijke ras ‘Belén’, doch naar onze mening is dit mannelijke ras minder geschikt voor de bestuiving van ‘Soreli’, omdat deze in FruitLent te laat blijkt te bloeien om voor een effectieve bestuiving van ‘Soreli’ zorg te kunnen dragen (dit neemt niet weg dat in Italië mogelijk wel sprake kan zijn van voldoende overlappende bloei van beide rassen).
Wij zoeken dus nog een zeer vroeg bloeiende mannelijke bestuiver van de soort Actinidia chinensis, om voor de bestuiving van ‘Soreli’ in te kunnen zetten. Wij hopen dat we deze hebben gevonden met het erbij planten van het Franse mannelijke ras ‘Minkimale’ (zie beschrijving elders op deze pagina). U leest hier later of de bloeiperiode van dit mannelijke ras inderdaad voldoende overlap heeft met ‘Soreli’.

De plant in FruitLent werd in het voorjaar van 2011 geplant. De eerste vruchten werden in 2013 geoogst. Door onvoldoende bestuiving blijven de vruchten in FruitLent te klein en halen deze normaliter niet de bovenstaande omvang van 100 gram of meer. We zijn er echter van overtuigd dat dit ras zeker de potentie heeft dergelijke grote vruchten te produceren indien de bestuiving toereikend is.