Rasbeschrijving witte druiven

Sophie

Herkomst: Ontstaan uit een kruising van ‘Aron’ x ‘Original’ door Rebenzüchtung Weiss-Mayer uit Gols (Burgenland, Oostenrijk). Beide ouders betreffen een resistent ras, waarmee ‘Sophie’ behoort tot de laatste generatie resistente rassen. Uit dezelfde kruising en van dezelfde veredelaar komt ook het ras ‘Franziska’, welke ook in FruitLent aanwezig is.

Trossen en bessen: Middelgrote tot grote ovale goudgele gespikkelde bessen aan grote bijzonder fraai gevormde losse trossen zonder schouders. Het stevige vruchtvlees heeft een goede zoete smaak zonder muskaataroma. Stevige schil, waardoor de trossen relatief lang aan de stok kunnen blijven hangen. Rijpt voor buitenteelt in Nederland aan de late kant: vanaf begin oktober.

Groei: Krachtige groei met groeiwijze rechtop.

Ziekten: Goede tot zeer goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Weinig gevoelig voor Botrytis.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif op goede standplaatsen (i.v.m. latere rijping).

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘125AA’ en in het voorjaar van 2007 uitgeplant. Voordat de stok vruchten heeft gedragen, moest deze weer het veld ruimen bij de vernieuwing van onze druivensstelling: de stok van ‘Sophie’ stond namelijk precies op de plek waar een paal was gepland….

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
We hebben onvoldoende ervaring met ‘Sophie’ kunnen op doen om een totaalbeoordeling te kunnen geven.