Rasbeschrijving pompoen

Solor

‘Solor’ moet net als het ras ‘Fictor’ worden gezien als een verbetering van de Japanse ‘Uchiki Kuri’ en is geïntroduceerd door zaadbedrijf De Bolster, specialist in biologische zaden. Het ras behoort net als ‘Uchiki Kuri’ tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

Voor de omschrijving van de belangrijkste kenmerken van dit ras verwijzen we graag kortheidshalve naar de beschrijving van ‘Uchiki Kuri’, zodat we ons hier zullen beperken tot de verschillen.

Ten opzichte van de standaard ‘Uchiki Kuri’ bloeit ‘Solor’ 7 tot 10 dagen vroeger, waardoor het mogelijk is om bij ongunstige weersomstandigheden het zaaimoment nog wat uit te stellen.
De vruchten wegen net als bij de standaard ‘Uchiki Kuri’ 0,75 tot 2,5 kilogram, doch het gemiddeld vruchtgewicht is wel wat lager dan van de standaard ‘Uchiki Kuri’. Hierdoor worden bij ‘Solor’ minder te grote vruchten geoogst. Vanuit commerciëel oogpunt mogen pompoenvruchten namelijk liefst niet te groot zijn (bij voorkeur rond de één kilogram) en moeten de vruchten bovendien onderling gelijkmatig van grootte zijn. ‘Solor’ beantwoordt dus redelijk aan dit ideaal.
Ten opzichte van de standaard ‘Uchiki Kuri’ is de bewaarbaarheid van de vruchten nog zo’n 6 tot 8 weken langer. Deze betere bewaarresultaten zijn zowel op zand- als op kleigrond verkregen.

De productiecapaciteit van ‘Solor’ in de commerciële teelt bedraagt ongeveer 18.000 tot 19.000 kilogram per hectare. Bij een gemiddeld vruchtgewicht van 1,1 kilogram zijn dat dus 16.000 tot 17.000 vruchten per hectare.

Uiteraard is het door ons samengestelde recept voor een zeer smakelijke pompoensoep, welke u vindt via de homepage onder RECEPTEN, ook prima voor het ras ‘Solor’ te gebruiken.