Rasbeschrijving tomaten

Snow Prince - blauwe (paarse) tomaat

Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) uit een kruising van ‘Vincent’s White’ met ‘Bosque Blue’. Het ras werd in 2014 door hen geïntroduceerd als “experimental” en is bij de introductie nog niet stabiel.

Het ras ‘Snow Prince’ is één van de rassen, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomaten verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een grotere witte tomaat, waarbij de schil is voorzien van een paarse verkleuring. Hierdoor ontstaat een heel bijzonder contrast, immers: de cremewitte basiskleur van de vrucht is voorzien van een bronzen verkleuring van de schil op de plaatsen waar de vruchten aan de zon zijn blootgesteld (met name op de schouders).
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De middelgrote vruchten zijn platrond van vorm. Het vruchtvlees is zacht van structuur en heeft een frisse smaak.

De planten groeien krachtig als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De eerste vruchten rijpen middentijds tot tamelijk laat.

Zaden van dit ras zijn in de collectie van FruitLent aanwezig geweest. Daarmee is in 2014 één plant in de hobbykas getest. Het ras bleek op dat moment nog onvoldoende stabiel. Onze plant leek daardoor in het geheel niet op de bovenstaande beschrijving. Onze plant bleek namelijk groot uitgevallen groene cherrytomaten te dragen (op zich ook apart, maar niet de bedoeling). Navraag bij Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds leerde ons dat hij hiermee bekend was: volgens hem bleek in 2014 ongeveer één op de drie planten groot uitgevallen groene cherrytomaten te dragen, terwijl de overige planten wel witte vruchten dragen, doch waarvan de paarse verkleuring erg tegen blijkt te vallen. J&L Gardens Seeds gaat verder met de selectie van de ‘Snow Prince’ en wellicht is er overig enkele jaren wel een stabiele versie beschikbaar die voldoet aan de bovenstaande beschrijvingen (wit met paars). Mogelijk testen we deze tegen die tijd nog een keer en kunt u op dat moment hier een foto zien.