Rasbeschrijving meloenen

Silver Charm (F1-hybride) - type pickling melon

Het F1-hybride ras ‘Silver Charm’ wordt op de markt gebracht door Known-You Seed Co. LTD. in Taiwan.

Dit ras behoort tot de groep met de botanische naam Cucumis melo var. conomon. Deze groep wordt in het Engels ook wel aangeduid als “Oriental pickling melon”. Zoals de naam al aangeeft, is dit type meloen bedoeld voor inleg in zoetzuur. Dit is in Azië de meest gehanteerde verwerkingsmethode van dit type. De vruchten van dit type worden aanmerkelijk groter dan West-Europese komkommers. Jonge vruchten kunnen ook rauw worden gegeten of worden gebruikt als toevoeging aan salades (zoals komkommers). Er zijn nog andere toepassingsmogelijkheden, zoals: smoren met rundvlees, varkensvlees, kip of met andere groenten. Ook zijn ze als zelfstandige groente te gebruiken, zoals in combinatie met zeevruchten, of in een roerbakgerecht. Uit het voorgaande blijkt duidelijk dat dit type meer als groente wordt gebruikt, terwijl de meest gangbare meloenen die we in West-Europa kennen gewoonlijk meer als fruit worden toegepast.

De langwerpige vruchten van ‘Silver Charm’ hebben ondiepe lengteribben en zijn lichtgroen van kleur. Het vruchtvlees is dun en zacht. Zoals hierboven al staat beschreven, zijn de vruchten bedoeld om in het onrijpe stadium te gebruiken en wijken daarmee dus af van de meloenenrassen die we in West-Europa gewend zijn te consumeren. Als de vruchten van ‘Silver Charm’ toch aan de plant blijven hangen tot het stadium waarin ze echt rijp zijn geworden (zie onderstaande foto’s), dan is de schil bijna wit van kleur en de vruchten geuren dan vrij sterk (als gewone meloenen). Ondanks dat de geur doet vermoeden dat de smaak overheerlijk moet zijn, is de werkelijk helaas anders: het vruchtvlees is dan melig en flauw. De vruchten moeten dus echt in het onrijpe stadium als groente worden gebruikt.

De tamelijk groeikrachtige planten hebben donkergroene bladeren en zijn tolerant voor nat, warm en vochtig weer. De planten van ‘Silver Charm’ zijn resistent tegen mozaïekvirus, valse meeldauw en tegen Fusarium oxysporum f.sp. melonis fysio 0 en 1.

‘Silver Charm’ groeide in 2013 voor het eerst in FruitLent.