Rasbeschrijving honingbessen (Siberische blauwe bes)

Sierpruim

De sierpruim die in FruitLent aanwezig is, betreft de dwergbloedpruim die rond 1910 in de USA is ontstaan uit een kruising van de zandkers (Prunus pumila) met de roodbladige kerspruim Prunus cerasifera ‘Pissardii’. Deze kruising wordt aangeduid met de wetenschappelijke naam Prunus x cistena.

In het voorjaar doet de hybride zijn naam als sierboom eer aan door de weelderige bloei met fraaie roze bloesems. Tevens heeft de boom, die slechts één à twee meter hoog wordt, fraaie rode bladeren.

Over de vruchten die de boom vormt zijn niet alle bronnen op internet eensluidend. Eén bron spreekt van talrijke vruchten vanaf september, een andere bron spreekt van slechts enkele vruchten doe in juli rijp worden. De donkerpaarse vruchten zien er uit als een kerspruim en zouden sappig en zoet zijn.

In FruitLent is op 2 oktober 2022 één plant van Prunus x cistena aangeplant. Zodra onze boom in productie komt zullen we de bovenstaande informatie  aanvullen en aanpassen en zullen we ook eigen foto’s plaatsen.