Rasbeschrijving Siberische mini-kiwi 

Sientyabrskaja

De naam wordt ook wel geschreven als ‘Sentiabraskaja’, ‘Sentayabraskaya’, ‘Sentiabrskaya’ of ‘Sentyabraskaya’. Ook wel bekend onder ‘September Sun’ of kortweg ‘September’.

Een vrouwelijk ras dat in Oekraïne zou zijn geselecteerd door het team van veredelaar I.M. Shaitan van de Nationale Botanische Republikeinse Tuin van de Akademie van Wetenschappen in Kiev. Van dit ras wordt soms aangegeven dat het zou gaan om een selectie van de soort Actinidia arguta. Aangezien de planten echter witte en roze bladverkleuring kunnen vertonen, is dit waarschijnlijk niet juist en gaat het derhalve om een zuivere Actinidia kolomikta.

Geeft ovale middelgrote vruchtjes (circa 2,3 – 3,3 gram) met een donkergroene schil met lichtgroene strepen. Ze rijpen iets later dan de meeste andere vrouwelijke rassen; de naam ‘September Sun’ zal alles te maken hebben met deze eigenschap, al rijpen de vruchtjes in Nederland niet in september (maar vroeger in het seizoen). Het zachte vruchtvlees is zeer zoet en aromatisch en heeft een middelhoog tot hoog gehalte aan vitamine C (circa 840 mg per 100 gram).

In FruitLent is sinds het voorjaar van 2012 een plant van ‘Sientyabrskaja’ aanwezig. Deze staat nog in een pot en moet nog op een definitieve plek worden uitgeplant. Te zijner tijd zullen hier extra foto’s worden toegevoegd en zal de beschrijving verder worden uitgebreid.