Rasbeschrijving Siberische mini-kiwi 

Sientyabrskaja

De naam wordt ook wel geschreven als ‘Sentiabraskaja’, ‘Sentayabraskaya’, ‘Sentiabrskaya’ of ‘Sentyabraskaya’. Ook wel bekend onder ‘September Sun’ of kortweg ‘September’.

Een vrouwelijk ras dat in Oekraïne zou zijn geselecteerd door het team van veredelaar I.M. Shaitan van de Nationale Botanische Republikeinse Tuin van de Akademie van Wetenschappen in Kiev. Van dit ras wordt soms aangegeven dat het zou gaan om een selectie van de soort Actinidia arguta. Aangezien de planten echter witte en roze bladverkleuring kunnen vertonen, is dit waarschijnlijk niet juist en gaat het derhalve om een zuivere Actinidia kolomikta.

Geeft ovale middelgrote vruchtjes (circa 2,3 – 3,3 gram) met een donkergroene schil met lichtgroene strepen. Ze rijpen iets later dan de meeste andere vrouwelijke rassen; de naam ‘September Sun’ zal alles te maken hebben met deze eigenschap, al rijpen de vruchtjes in Nederland niet in september (maar vroeger in het seizoen). Het zachte vruchtvlees is zeer zoet en aromatisch en heeft een middelhoog tot hoog gehalte aan vitamine C (circa 840 mg per 100 gram).

In FruitLent is sinds het voorjaar van 2012 een plant van ‘Sientyabrskaja’ aanwezig. Deze stond aanvankelijk in een pot teneinde op een definitieve plaats te worden uitgeplant. Uitplanten heeft echter nooit plaatsgevonden, omdat we de pergola, waar de Siberische mini-kiwi’s tegenaan moesten komen te staan, nooit is gebouwd. Daarom hebben we langzamerhand weer afscheid genomen van alle planten van de Siberische mini-kiwi, waaronder ook die van dit ras. Daardoor is dit ras niet langer in FruitLent aanwezig.