Rasbeschrijving tomaten

Scatolone di Bolsena - rode pruimvormige saustomaat

Dit Italiaanse streekras wordt sinds het begin van de 20e eeuw geteeld in het gebied Tuscia Viterbese, langs de oevers van het meer van Bolsena (regio Lazio). In 1930 was hij aanwezig op de eerste groente- en fruitshow in Bolsena (Mostra Ortofrutticola di Bolsena). Deze tomaat wordt gezien als een traditioneel agrovoedingsproduct uit de regio Lazio. De teelt ervan is tegenwoordig minder wijdverbreid en dreigt misschien te verdwijnen. Daarom zijn er via enkele Italiaanse zaadfirma’s opnieuw zaden van dit ras in de handel gebracht.

Lijkt veel op de beroemde ‘San Marzano’-tomaat en is dus ook een echte Italiaanse “pomodori”. Indien u meer wilt weten over de ‘San Marzano’ tomaten, open dan de onderstaande link:
⟹ Lees hier verder over de ‘San Marzano’ tomaten.

Net als de ‘San Marzano’-tomaat draagt de ‘Scatolone di Bolsena’ langwerpige rood gekleurde vruchten die grotendeels hol zijn (met relatief droog vruchtvlees). Daardoor met name geschikt voor verwerking (pastasaus, soep). De vruchten worden tot 20 cm lang en tot 130 gram zwaar en rijpen middellaat.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Zaden van ‘Scatolone di Bolsena’ zijn al in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras moet nog in een nader te bepalen seizoen worden getest (waarschijnlijk in 2021). Daarna zullen ook eigen foto’s worden geplaatst en zal de bovenstaande beschrijving zo nodig worden aangepast aan de hand van de eigen ervaringen.