Rasbeschrijving paprika's

Salsa

Kleurt van groen naar donkeroranje.

Dit ras is in 1987 op de markt gebracht door Rijk Zwaan in De Lier (Zuid-Holland), aanvankelijk onder het kweeknummer ’35-01 RZ’ en later onder de naam ‘Salsa’.

‘Salsa’ werd gevonden als een spontane mutant van een paprikaras dat behoorde tot het op dat moment gangbare Propa-type. Dit type had groene vruchten die naar rood verkleurden. De gevonden mutant week af doordat de vruchten niet naar rood maar naar donkeroranje verkleurden.

Daarmee werd het donkeroranje gekleurde ras ‘Salsa’ het antwoord van Rijk Zwaan op het helderoranje gekleurde ras ‘Ariane’ van Enza Zaden, die korte tijd daarvoor was gevonden binnen een populatie van het geelvruchtige ras ‘Goldstar’.

‘Ariane’ en ‘Salsa’ zijn toen enige tijd naast elkaar op de markt geweest voor de productie van oranje paprika’s. De kleur oranje was op dat moment nog geheel nieuw en consumenten waren dus nog niet met de kleur oranje vertrouwd geraakt. ‘Ariane’ had echter van begin af aan een groter marktaandeel dan ‘Salsa’, mede omdat ‘Ariane’ door Enza Zaden iets eerder op de markt was gebracht.
Het pleit tussen de twee rassen werd daarna al vrij snel beslecht in het voordeel van ‘Ariane’. Dit kwam ook omdat de helderoranje kleur van ‘Ariane’ meer aansprak dan de donkeroranje kleur van ‘Salsa’. Bovendien smaakte de ‘Ariane’ in het oranje stadium wat zoeter dan de ‘Salsa. ‘Ariane’ smaakte namelijk hetzelfde als het geelvruchtige ras ‘Goldstar’, terwijl ‘Salsa’ hetzelfde smaakte als het roodvruchtige Propa-ras waar deze in gevonden was.

De donkeroranje kleur van ‘Salsa’ is inmiddels uniek te noemen. De kleur van alle hedendaagse oranje paprika’s die in de winkels verschijnen is namelijk afgeleid van het oorspronkelijke helderoranje ras ‘Ariane’. Wij zijn dan ook dank verschuldigd aan Rijk Zwaan die bereid bleek om zaden van ‘Salsa’ uit hun genenbank ter beschikking te stellen ten behoeve van onze collectie.

‘Salsa’ heeft planten met een matige groeikracht die grote (tot soms zeer grote) geblokte vruchten geven die dus eerst groen en later donkeroranje van kleur zijn. In het donkeroranje stadium smaken ze als een rode paprika: zoet met een nadrukkelijke paprikasmaak.

De matige groeikracht is gebruikelijk voor rassen die voor de Nederlandse glastuinbouw werden of worden gebruikt. Rassen met een matige groeikracht zijn over het algemeen minder geschikt om buiten te telen.