Rasbeschrijving blauwe druiven

Rosina

Ook bekend als ‘FR 500-90 r’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising (in 1990) van ‘Solaris’ x ‘Muscat Bleu’ op het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (Baden-Württemberg). ‘Rosina’ is dus ontstaan uit een kruising, waarbij zowel de vader als de moeder een resistent ras betroffen.
Uit dezelfde kruising werden door het genoemde onderzoeksinstituut ook de navolgende rassen geïntroduceerd: ‘Clara’, ‘Galanth’, ‘Garant’ en ‘Osella’. Enkele van deze rassen zijn ook in FruitLent aanwezig.

Overigens bestaan er nog één of meer andere rassen die ook de naam ‘Rosina’ dragen.

Trossen en bessen: Middelgrote ronde tot licht elliptische blauwe bessen (circa 2,4 à 2,6 gram) aan middelgrote gelijkmatig gevormde compacte trossen. De bessen hebben een vrij harde schil en zitten vast aan de tros. Het vruchtvlees heeft een zoete smaak (tot 20% Brix). Helaas vallen de pitten tijdens het eten nogal op. Rijpt vanaf de tweede week in september.

Groei: Sterke groeikracht met groeiwijze rechtop.

Ziekten: Redelijke resistentie tegen valse meeldauw en redelijke resistentie tegen echte meeldauw. Volgens Duitse literatuurgegevens zou ‘Rosina’ reeds in onrijpe toestand gevoelig zijn voor gescheurde bessen. Hier is in FruitLent echter niets van gebleken, ook niet in periodes met overdadige regenval (zoals in 2010).

Gebruik: Door het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg wordt ‘Rosina’ aanbevolen als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam (waarschijnlijk ‘SO4’, ‘125AA’ of ‘5BB’) en in het voorjaar van 2007 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2008 voor het eerst enkele vruchten. De stok is in het voorjaar van 2011 verwijderd om plaats te maken voor het uittesten van een ander ras.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij zien in ‘Rosina’ veel kenmerken terug van de kruisingsouder ‘Solaris’ en we vinden eigenlijk dat ‘Rosina’ onvoldoende voldoet aan de criteria die gewoonlijk voor tafeldruiven gelden. Wij geven ‘Rosina’ daarom de totaalbeoordeling MATIG tot REDELIJK, met name omdat de pitten tijdens het eten nogal opvallen, de bessen vast aan de tros zitten, de bessen niet overdreven groot zijn en de trossen bovendien nogal compact zijn gevormd. In dezelfde rijpingsperiode zijn naar onze mening betere blauwe rassen beschikbaar, zoals: ‘Muscat Bleu’, ‘Galanth’ en ‘Nero’.