Rasbeschrijving dwergabrikozen

Rosina

‘Rosina’ is een ras waarvan ons geen verdere bijzonderheden over de herkomst bekend zijn. Nadere informatie daarover is derhalve welkom (e-mail). Gelet op het feit dat het ons (nog) niet is gelukt betrouwbare informatie over de herkomst te verkrijgen, moet niet worden uitgesloten dat het een fantasienaam betreft waarmee deze dwergabrikoos wordt verkocht aan hobbytuinders. Zelfs kan niet worden uitgesloten dat ‘Rosina’ misschien wel dezelfde is als ‘Garden Aprigold’ ® of ‘Compacta’ (zie boven).

De boom groeit zwak en zal daardoor nooit een erg grote omvang krijgen. ‘Rosina’ is dus een dwergabrikoos die met name is bedoeld voor hobby-tuinders die niet veel ruimte hebben, bijvoorbeeld voor kleine tuinen of in grote potten op het balkon, terras of daktuin. De bloesems van ‘Rosina’ zijn lichtroze tot vrijwel wit van kleur en zouden zelfbestuivend zijn.

De boom is in het voorjaar van 2008 als containerboom geplant in het siertuingedeete van FruitLent en is geënt op een onbekende onderstam. Het boompje droeg in 2009 zijn eerste vruchtje die ongeveer 20 gram zwaar werd en al omstreeks begin juli afrijpte. Alhoewel dit ene vruchtje natuurlijk niet heel representatief zal zijn, durven we toch te veronderstellen dat ‘Rosina’ ten opzichte van andere rassen vroeg rijpt en kleine vruchten geeft. In het voorjaar van 2010 is gebleken dat het boompje niet meer wilde uitlopen, waarschijnlijk als gevolg van bacteriekanker. ‘Rosina’ is om die reden niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.