Rasbeschrijving tomaten

Rosa di Sorrento - roze vleestomaat

Ook bekend als ‘Pomodoro di Sorrento’ of kortweg ‘Sorrento’.

(er bestaat echter een tweede ras dat ook de naam ‘Sorrento’ draagt; het gaat daarbij om de selectie ‘E0208A’ welke werd ontwikkeld door Ferry-Morse Seed Co en in 1975 door hen werd geïntroduceerd; dit is echter een rode peervormige tomaat die niet lijkt op de ‘Rosa di Sorrento’ die hier wordt beschreven)

De hier bedoelde ‘Rosa di Sorrento’ is een Italiaans streekras, welke echter zeer waarschijnlijk van origine toch niet uit Italië zelf komt. ‘Rosa di Sorrento’ wordt gekweekt in enkele Italiaanse kustplaatsen op het Sorrento-schiereiland, met name in de plaatsen Sant’Agnello en Piano di Sorrento. Het ras zou daar in het begin van de twintigste eeuw terecht zijn gekomen als gevolg van handelscontacten met Amerika. Handelslieden die per boot citroenen exporteerden naar Amerika, zouden deze tomaat mee retour hebben genomen. Dit verklaart waarom het ras nog steeds lokaal wordt geteeld op de plaatsen die destijds belangrijk waren voor de handelscontacten met Amerika.
Het ras ‘Rosa di Sorrento’ wordt veel gebruikt in de lokale keuken, met name als vers ingrediënt voor smakelijke zomersalades en natuurlijk voor de beroemde caprese, waar de tomaat wordt vergezeld van olijfolie, basilicum en buffelmozarella.
Sinds het begin van de negentiger jaren wordt dit ras ook op bescheiden schaal gekweekt op de vlaktes nabij de Vesuvius, met name in gemeenschappen als Gragnano, Boscoreale and Torre Annunziata, doch hier zou deze tomaat niet dezelfde smaakeigenschappen hebben als op het Sorrento-schiereiland.

De vruchten van deze vleestomaat zijn middelgroot tot groot van formaat (tot 500 gram en soms zelfs nog meer) en hebben een enigszins afgeplatte ronde vorm met lichte golvingen. Op het oogsttijdstip hebben ze een licht rode kleur die naar boven toe over gaat in roze met groene schouders. Het donkerroze gekleurde vruchtvlees is vlezig, compact van structuur en bevat weinig zaden. Aan de hand van de ervaringen in onze hobbykas zijn wij van mening dat er kwalitatief betere vleestomaten beschikbaar zijn; we vinden de smaak van de vruchten namelijk wat aan de flauwe kant.

De eerste vruchten rijpen laat: in 2013 waren in de hobbykas 84 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.