Rasbeschrijving tomaten

Rondobella - rode tomaat

Dit ras was aanvankelijk bekend onder het voorlopige kwekersnummer ‘298-1’ en is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de “Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung” van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt. Het ras werd geselecteerd uit inteeltlijnen die waren ontwikkeld uit de kruising tussen de F1-hybride ‘Phantasia’ en het zaadvaste ras ‘Resi’. ‘Rondobella’ werd omstreeks 2019 tegelijktijdig met het zusterras ‘Resibella’ geïntroduceerd.

‘Rondobella’ geeft rode vrijwel ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 100 gram. De vruchten hangen aan kleine trossen van circa 5 stuks aan de plant. De eerste vruchten rijpen middentijds. Tamelijk stevig vruchtvlees met een goede fruitige smaak met een goed aroma.

‘Rondobella’ is één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke genen de resistentie in ‘Rondobella’ is gebaseerd. Volgens Duitse testresultaten zou de resistentie zeer hoog zijn.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De planten zijn productief met een tamelijk sterke groeikracht (iets minder sterk dan ‘Resibella’). De bladeren zitten op vrij grote onderlinge afstand, waardoor de planten een vrij open uiterlijk hebben. De langgerekte planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Zaden van ‘Rondobella’ zijn al in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras moet nog in een nader te bepalen seizoen worden getest (waarschijnlijk in 2021). Daarna zullen ook eigen foto’s worden geplaatst en wordt de bovenstaande beschrijving (zo nodig) aangepast.