Rasbeschrijving Kiwibessen
Romeo
Dit mannelijke ras is ontstaan uit een kruising tussen het ras ‘Issaï’ en Actinidia kolomikta. Deze kruising werd gemaakt door Werner Merkel, een verzamelaar van Actinidia-soorten en rassen in Chemnitz (Oost-Duitsland). Uit deze kruising werden door hem ongeveer 100 planten beoordeeld. Een vrouwelijke selectie uit deze kruising werd omstreeks 2004 door Sämann Baumschulen in Bautzen (Duitsland) onder de naam ‘Julia’ op de markt gebracht. Voor de bestuiving van ‘Julia’ werd deze mannelijke selectie op de markt gebracht, waarbij de toepasselijke naam ‘Romeo’ werd gebruikt. Voor de rassen ‘Romeo’ en ‘Julia’ wordt ook wel de aanduiding “Sachsenkiwi” gebruikt, als tegenhanger van de “Bayern-kiwi”.
Gelet op de bovenstaande afstamming gaat het in het geval van ‘Romeo’ derhalve niet om een zuivere Actinidia arguta, maar om een soortkruising. De moeder ‘Issaï’ is zelf ook een soortkruising tussen Actinidia arguta en Actinidia polygama, zodat ‘Romeo’ dus een complexe afstamming heeft waarbij 50% van het erfelijk materiaal afkomstig is van Actinidia kolomikta, 25% van Actinidia polygama en 25% van Actinidia arguta.
Aangezien ‘Romeo’ uit dezelfde soortkruising is ontstaan als ‘Julia’, verklaart dit waarom de planten van ‘Romeo’ wat zwakker groeien dan van de meeste andere rassen. In tegenstelling tot de meeste andere rassen, hebben de bladeren van ‘Romeo’ nauwelijks rood gekleurde bladstelen. En de planten van ‘Romeo’ beginnen vaak al in het tweede jaar na het uitplanten te bloeien, dit is derhalve sneller dan bij de zuivere Actinidia arguta-rassen gebruikelijk is. Deze eigenschap is geërfd van ‘Issaï’.
Op grond van de naamgeving en de gelijktijdige introductie moet ‘Romeo’ dus worden gezien als de mannelijke vorm van de Sachsen-kiwi ‘Julia’. What’s in a name…. (Romeo and Juliet, William Shakespeare, 1594-1596).
Na de extreme winter van 2012 bleek dat onze plant van ‘Romeo’ enige vorstschade vertoonde. Ook deze eigenschap is geërfd van ‘Issaï’, want gewoonlijk zijn kiwibessen zeer winterhard.
‘Romeo’ bloeit net als ‘Julia’ enkele dagen later dan de andere rassen. De planten van ‘Romeo’ bloeien zeer uitbundig en de bloemen komen in trosjes van 6 tot 11 stuks (meestal 7 of 8). De bloei is zo uitbundig dat de Duitse veredelaar ‘Romeo’ tijdens de bloei omschrijft als een “Blütenwolke” (bloemenwolk). Ondanks dat de planten zeer uitbundig bloeien, is inmiddels echter gebleken dat deze helaas niet erg veel bruikbaar stuifmeel leveren. De hybride-oorsprong van het ras zal hiervan waarschijnlijk de oorzaak zijn.
Alhoewel ‘Romeo’ als mannelijk ras op de markt is gebracht, valt op grond van voorgaande gegevens te betwijfelen of ‘Romeo’ een goede keuze is als het gaat om het aanplanten van een all-round bestuiver van vrouwelijke kiwibesrassen. Voor ‘Romeo’ is daarom waarschijnlijk alleen een beperkte rol weggelegd voor de bestuiving van ‘Julia’, omdat beiden wat later bloeien dan andere rassen. Omdat het stuifmeel van ‘Romeo’ van matige kwaliteit is, is het aan te bevelen de planten dicht bij elkaar te plaatsen.
De plant van ‘Romeo’ is in het voorjaar van 2008 in FruitLent aangeplant (uiteraard naast ‘Julia’) en bloeide reeds in 2009 voor het eerst.
In februari 2022 hebben we besloten de collectie met kiwibessen flink in te krimpen. We zijn erdoor gefrustreerd geraakt dat er vrijwel jaarlijks forse aantasting is door het Suzuki fruitvliegje, waardoor nagenoeg de gehele oogst waardeloos wordt. Bij deze inkrimping is ook de struik van ‘Romeo’ gesneuveld, zodat dit ras niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.