Rasbeschrijving tomaten

Rockingham - rode vleestomaat

Ontwikkeld op het New Hampshire Agricultural Experiment Station in Durham (USA) uit een kruising van (New Hampshire veredelingslijnen x Rockefeller Found. selection no. X907W) x ‘Mikado’ x ‘Rutgers’. Geïntroduceerd op 15 februari 1962.

Geeft platronde rood gekleurde kleine vleestomaten die met een vruchtgewicht van 125 tot 350 gram onderling wat variabel van grootte kunnen zijn (gemiddeld ongeveer 225 gram). Het vlezige rode vruchtvlees is zacht van structuur en heeft een goede smaak.

‘Rockingham’ is een ras waarvan de eerste vruchten tamelijk vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Dit is vroeger dan bij de meeste andere vleestomaten het geval is.

De planten van ‘Rockingham’ zijn aardappelbladig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

‘Rockingham’ is één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). De resistentie in ‘Rockingham’ is echter gebaseerd op één resistentiegen (homozygoot ‘Ph-1‘), waardoor de resistentie meestal niet werkzaam is.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
In een buitenproef die in 2017 in FruitLent plaatsvond werd inderdaad onvoldoende resistentie tegen de aardappelziekte waargenomen.