Rasbeschrijving tomaten

Resibella - rode cocktailtomaat

Dit ras was aanvankelijk bekend onder het voorlopige kwekersnummer ‘298-8’ en is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de “Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung” van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt. Het ras werd geselecteerd uit inteeltlijnen die waren ontwikkeld uit de kruising tussen de F1-hybride ‘Phantasia’ en het zaadvaste ras ‘Resi’. ‘Resibella’ werd omstreeks 2019 tegelijktijdig met het zusterras ‘Rondobella’ geïntroduceerd.

‘Resibella’ is een cocktailtomaat met ronde rode vruchten die onderling zeer uniform zijn qua vorm en grootte, met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 50 tot 70 gram. Voor een cocktailtomaat zijn ze dus best wel groot en gaan ze richting het formaat van “normale” tomaten. De vruchten hangen aan trossen van circa 7 stuks aan de plant. De eerste vruchten rijpen vroeg. Stevig vruchtvlees met een evenwichtige milde smaak, goed uitgebalanceerd tussen aroma, suiker en zuurgraad.

‘Resibella’ is één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke genen de resistentie in ‘Resibella’ is gebaseerd. Volgens Duitse testresultaten zou de resistentie zeer hoog zijn.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De planten zijn productief met een sterke groeikracht. De relatief korte bladeren zitten op vrij grote onderlinge afstand, waardoor de planten een open uiterlijk hebben. De langgerekte planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Zaden van ‘Resibella’ zijn al in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras moet nog in een nader te bepalen seizoen worden getest (waarschijnlijk in 2021). Daarna zullen ook eigen foto’s worden geplaatst en wordt de bovenstaande beschrijving (zo nodig) aangepast.