Rasbeschrijving tomaten

Resi - rode cherrytomaat

Dit ras is gevonden bij een hobbytuinder en is door Gernard Bohl ter beschikking gesteld aan het “Organic Outdoor Tomato Project” (OOTP), een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de “Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung” van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland). Het ras kwam daar naar voren als behoorlijk resistent tegen de aardappelziekte ( Phytophthora infestans). Het ras werd vervolgens via Arche Noah als een amateurvariëteit op de markt gebracht.

Het ras ‘Resi’ is inmiddels in Duitsland gebruikt als kruisingsouder voor de ontwikkeling van nieuwe resistente rassen.

‘Resi’ geeft ronde rode vruchten in het formaat van een wat grotere cherrytomaat (circa 20 gram zwaar), welke in kleine trossen aan de plant hangen. De zachte vruchten staan bekend om de zeer goede aromatische smaak die doet denken aan banaan of ananas. De eerste vruchten rijpen middelvroeg.

‘Resi’ is één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke genen de resistentie in ‘Resi’ is gebaseerd. Zeer waarschijnlijk gaat het niet om het bekende ‘Ph-3‘ gen, maar om een ander onbekend gen. Volgens Duitse testresultaten zou de resistentie redelijk goed zijn.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De jonge planten zijn compact en donkergroen en groeien uit tot groeikrachtige slanke volwassen planten met donkergroene bladeren. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Doordat de planten een slanke groeiwijze hebben, kunnen ze vrij dicht op elkaar worden geplant. Door de sterke groeikracht is het bij de teelt onder glas mogelijk om twee stengels per plant aan te houden. De planten zijn door de kleine vruchten in combinatie met de kleinere trossen slechts matig productief, maar gaan in het seizoen wel lang door met het produceren van nieuwe vruchten.