Rasbeschrijving tomaten

Red Pearl - rode ovale cherrytomaat

Dit ras wordt vanaf omstreeks 2014 op de markt gebracht en is ontwikkeld door A.L. Tozer Ltd. in Bristol (UK). Ook bekend onder onder het kwekersnummer ‘TZ 4377’.

Het gaat om een pruimvormige rode cherrytomaat, met vruchtjes die gemiddeld 9 tot 10 gram wegen. De vlezige vruchtjes hebben soms een wat hoekige vorm, bevatten zeer weinig zaden en hebben een goede smaak. De stevige vruchtjes zijn goed bestand tegen scheuren en zijn goed houdbaar (zowel aan de struik als na de oogst).

‘Red Pearl’ is een ras waarvan de eerste vruchten al vroeg rijpen: in 2016 waren in de hobbykas slechts 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van ‘Read Pearl’ hebben een ingekruiste resistentie tegen de volgende ziekte:
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1+2).

Daarnaast heeft ‘Red Pearl’ enige resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt zou kunnen zijn voor buitenteelt in Nederland. Het is ons niet bekend op welke resistentiegenen de resistentie in ‘Red Pearl’ is gebaseerd. Omdat de resistentie door de ontwikkelaar wordt aangegeven als “gemiddeld”, verwachten we dat deze is gebaseerd op enkele kwantitatieve genen.
 Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De groeikrachtige planten hebben een zeer open groeiwijze en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.