Rasbeschrijving tomaten

Ravello (F1-hybride) - rode pruimvormige cocktail- en saustomaat

Dit F1-hybride ras wordt door diverse zaadfirma’s op de markt gebracht. Het ras wordt gezien als een mini-‘San Marzano’ tomaat.

De uniforme pruimvormige rood gekleurde vruchten van ‘Ravello’ zijn vrij klein (circa 25 gram) en hebben stevig enigszins droog vruchtvlees met een goede smaak. Rijpe vruchten zijn goed bewaarbaar. Rijpe vruchten kunnen ook zeer lang aan de plant blijven hangen, zonder dat deze gaan scheuren of rotten. Vruchttrossen kunnen ook in zijn geheel worden geoogst als een trostomaat, doch de vruchten zitten wel vrij los aan de kroontjes.

Door het droge vruchtvlees moet ‘Ravello’ vooral worden gezien als een ras voor verwerking, zoals voor soep, pastasauzen en ovenschotels. Ook zijn de vruchtjes geschikt om aan een spiesje te doen op de barbecue, of om in roerbakgerechten op het laatst even mee te roerbakken.

De eerste vruchten van ‘Ravello’ rijpen tamelijk vroeg: in 2015 waren in de hobbykas 58 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van ‘Ravello’ hebben ingekruiste resistenties tegen de volgende ziekten:
– tomatenmozaïekvirus;
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0);
Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici;
Pseudomonas syringae pv. tomato;
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

De zeer productieve planten hebben een middelgroene bladkleur en groeien als een stamtomaat, waardoor de dieven moeten worden weggenomen.