Rasbeschrijving zoete kersen

Rainier

Het ras ‘Rainier’ is ontstaan uit een kruising van de rassen ‘Bing’ en ‘Van’, die in 1952 werd gemaakt door Dr. Harold Warman Fogle (1918-2006) op het Washington State University (WSU) Research Station in Prosser (Washington, USA). Het ras werd geïntroduceerd in 1960 en was daarmee het eerste kersenras dat door de WSU werd geïntroduceerd. Het ras werd genoemd naar Mount Rainier, met 4.392 meter de hoogste bergtop van de Cascade Range.
De moederboom die de eerste ‘Rainier’ kersen gaf, schijnt nog steeds te groeien op de oorspronkelijke testplot op enige afstand van het WSU Research Station in Prosser, Washington.
De grote populariteit van dit ras in de regio “Pacific Northwest” kwam pas enkele decennia na de introductie, waarbij het ras omstreeks het jaar 2010 de derde in belangrijkheid was geworden. Elk jaar op 11 juli is er de ‘National Rainier Cherry Day”. Het ras wordt daar gezien als een exclusieve dessert-variëteit, waarbij de voorzichtig geoogste vruchten voor hoge prijzen worden geleverd aan enkele grote Amerikaande steden en aan enkele exclusieve Aziatische markten (Japan, Taiwan, Korea).

‘Rainier’ rijpt in de 4-de tot 5-de kersenweek. De vruchten hebben in het rijpe stadium een gele basiskleur met oranjerode dekkleur, waardoor dit een “bonte” kers is. De vorm van de vruchten is breed-niervormig.

De vruchten zouden groot tot zeer groot worden, doch we moeten nog vaststellen hoe de vruchtgrootte zich verhoudt tot de andere moderne rassen in de collectie van FruitLent. Middelange vruchtstelen. Weinig gevoelig voor scheuren door de regen. Wel is de licht gekleurde schil gevoelig voor beschadigingen (zoals schuurschade door de wind), waardoor voorzichtig oogsten wordt aanbevolen. Voor de beste kwaliteit is het in de Verenigde Staten gebruikelijk dat de rijpende vruchten regelmatig worden doorgeplukt.

Het vruchtvlees is zeer stevig, geel van kleur en heeft een zeer goede smaak met een zeer hoog suikergehalte.

De bomen groeien middelsterk tot sterk met opgaande gesteltakken en voldoende vertakking. De bloeitijd valt vroeg. De S-allel combinatie is S1S4. Het is een betrouwbare variëtiet, waarvan de bomen hoge en regelmatige opbrengsten geven.

In juni 2016 hebben we een containerboom van ‘Rainier’ aangeschaft, welke is geënt op onderstam ‘GiSelA 5‘. Deze is vervolgens op 2 juli 2016 in de collectie van FruitLent uitgeplant, ter vervanging van de gerooide boom van de gele kers ‘Cerise blanche d’Harcigny’. De boom droeg in 2017 voor het eerst enkele vruchten, waarna echter bleek dat het geen boom van  ‘Rainier’, maar een boom van ‘Kordia’ was. Helaas moesten we dus vast stellen dat we het ras ‘Rainier’ niet in onze collectie hebben (gehad).