Rasbeschrijving tomaten

RAF - rode vleestomaat

Dit is een bekend Spaans ras dat is geselecteerd door Vega de Almería (Spanje) en omstreeks 1969 werd geïntroduceerd. De naam is eigenlijk een afkorting en staat voor “Resistente al Fusarium”.

Het gaat om een rood gekleurde platronde meerhokkige vleestomaat, waarvan het vruchtvlees een goede smaak en textuur heeft. Het vruchtgewicht bedraagt zo’n 125 tot 250 gram.

Ondanks dat ‘RAF’-tomaten in het rijpe stadium gewoon rood van kleur worden, is het in Spanje gebruikelijk dat deze in het half-rijpe stadium worden gegeten, terwijl de buitenkant nog merendeels groen van kleur is en de tomaat van binnen uit al is beginnen te rijpen. In dit stadium hebben de vruchten sappig vruchtvlees met een stevige textuur.

Het ras is geschikt om te groeien in Spaanse kuststreken met een hoger zoutgehalte in de bodem. Het verhaal dat de ‘RAF’-tomaat door het groeien in een zoute(re) ondergrond een betere smaak heeft, wordt wel als marketinginstrument gebruikt. Overigens zal dit ongetwijfeld waar zijn, want voor alle tomatenrassen geldt immers dat indien het zoutgehalte in de ondergrond hoger is, de smaak toeneemt (en de productie afneemt).

‘RAF’-tomaten worden van oorsprong voornamelijk in Spanje geteeld. Bijna alle in Spanje geteelde ‘RAF’-tomaten worden ook in Spanje vermarkt. Inmiddels is ook een Nederlandse tomatenteler gestart met de teelt van ‘RAF’-tomaten waarbij de planten onder glas worden geteeld. De vruchten worden vervolgens in het half-rijpe (groene) stadium als exclusief product vermarkt.

Gelet op het bovenstaande verhaal is ‘RAF’ dus resistent tegen Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici). Vanwege het ontstaansjaar van dit ras zal deze resistentie uitsluitend betrekking hebben op fysio 0 van deze ziekte.

De planten van ‘RAF’ groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Zaden van dit ras zijn al wel in de collectie van FruitLent aanwezig, doch het ras moet in een nader te bepalen seizoen voor het eerst worden getest. Daarna zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden gewijzigd of aangevuld en zullen ook extra foto’s worden geplaatst. De bijgevoegde foto’s zijn in 2017 gemaakt in een hobbykas in Huissen.