Rasbeschrijving walnoten

Purpurea

Dit ras is pas relatief recent ontdekt (1938) en tot op dit moment zeldzaam. Het is een echt liefhebbersras.

Dit ras wordt in eerste aanleg niet geteeld om de noten, maar omdat de bladeren van de boom rood van kleur zijn. Van dichtbij is goed zichtbaar dat de bladeren een groene grondkleur hebben met een roodpaarse vermenging, die zich in het blad concentreert in diverse donkere vlekjes. Het gebladerte geeft een heerlijke geur af wanneer de bladeren worden vermalen. Later in het seizoen zijn de bladeren donkerder van kleur dan vroeger in het seizoen.

Volgens diverse bronnen is ‘Purpurea’ en ras met een zwakke groeikracht, welke na verloop van jaren meer een grote struik dan een echte boom vormt. Vooralsnog wordt dit echter niet bevestigd door de ervaringen in FruitLent. De boom in FruitLent groeit behoorlijk krachtig met lange onvertakte scheuten. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de boom in FruitLent in de halfschaduw staat, terwijl een plek in de volle zon waarschijnlijk meer gewenst is. De boom loopt tamelijk vroeg tot middentijds uit, gelijk aan tot iets later dan ‘Number 16’. ‘Purpurea’ is weinig vatbaar voor ziekten.

‘Purpurea’ bloeit protandrisch, dus de mannelijke bloemen bloeien eerder dan de vrouwelijke. Bij de vrouwelijke bloeiwijze valt op dat de stempels ook fraai rood gekleurd zijn. Ook de bolsters zijn rood gekeurd, klein van stuk en niet in grote aantallen aanwezig. De noten vallen gelijk met (tot iets later) van de boom dan die van ‘Broadview’.

De kleine vrij ronde noten worden niet in overvloed gevormd, zoals bij de twee andere commerciële rassen in FruitLent, maar zijn wel eetbaar en zijn zelfs zeer goed van smaak. De schaal is vrij dun en gemakkelijk met de hand te kraken. De kern laat heel gemakkelijk uit de schaal los en de vliezen rondom de kern zijn ook rood geaderd, waardoor dit een “bloedwalnoot” zou kunnen worden genoemd. Er bestaan overigens ook enkele rassen met groene bladeren die ook kernen hebben die in meerdere of mindere mate rood gekleurd zijn (zoals de ‘Red Danube’, ‘Robert Livermore’, ‘Rote Linzer’ en de ‘Aufhauser Baden’).

De boom in FruitLent werd in het najaar van 2005 geplant en droeg al in het tweede groeijaar (in 2007) enkele noten.