Rasbeschrijving tomaten

Principe Borghese - rode ovale coctailtomaat

Dit is een Italiaans ras welke dateert van het begin van de 20-ste eeuw.

Dit ras geeft kleine eikelvormige rode vruchtjes, die aan het uiteinde een puntje hebben. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt circa 13 à 17 gram. De vruchtjes hangen aan kleine tot middelgrote trossen aan de plant. Het zachte vruchtvlees heeft een goede volle tomatensmaak en is vrij sappig. Geschikt voor vers gebruik of eventueel in pastasauzen, soepen en salade’s.

De eerste vruchtjes van ‘Principe Borghese’ rijpen middentijds: in 2013 waren in de hobbykas 77 dagen nodig tussen uitplanten en het eerste rijpe vruchtje.

Dit ras wordt in Italië wel gebruikt voor winterbewaring. Van deze bewaarmethode zijn beroemd de Piennolo del Vesivio DOP. Hierbij worden de trosjes met gerijpte tomaatjes rondom aanéén geregen tot strengen met tomaatjes die vervolgens op een droge plaats onder onder een afdak worden opgehangen om zodoende de gehele winter door te kunnen gebruiken.

De planten hebben een wat compacte groeiwijze met de bladeren vrij dicht op elkaar. Ze groeien als een stamtomaat, waardoor de dieven die worden gevormd moeten worden verwijderd. Ondanks de wat compacte groeiwijze groeien de planten wel netjes en overzichtelijk. De planten kunnen eventueel ook als struik worden opgekweekt door enkele dieven te laten staan.